Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να επιτύχουν μια \”συνολική\” λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, η οποία να περιλαμβάνει τη διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Μοσκοβισί έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

\”Αναζητούμε μια ολοκληρωμένη λύση\”, δήλωσε προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί το Νοέμβριο για να τερματιστεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως επισήμανε ότι η Αθήνα πρέπει να προσπαθήσει για να το κάνει δυνατό.

Η κατάσταση της Ελλάδας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει απόψε στη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους διεθνείς οικονομικούς αξιωματούχους στο γραφείο της πρώτης.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ.

Νωρίτερα ο Μοσκοβισί κάλεσε την ευρωζώνη να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της, χωρίς να φτάσει να προτείνει την από κοινού έκδοση «ευρωομολόγων», για την οποία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

«Δεν μιλάμε πλέον για ευρωομόλογα. Ξέρω ότι εδώ στη Γερμανία είναι κόκκινη γραμμή για μερικούς, μεταξύ των οποίων και για τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους», δήλωσε ο Μοσκοβισί μιλώντας στα αγγλικά.

Ο Μοσκοβισί φάνηκε να υποστηρίζει μια πρόταση που χρονολογείται από τα τέλη του 2011 για εργαλεία κοινής έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους για την νομισματική ζώνη, γνωστά ως «Eurobills».

Η Μέρκελ είχε περιλάβει τα «Eurobills» σ\’ ένα κατάλογο ιδεών τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «οικονομικά εσφαλμένες και αντιπαραγωγικές» λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε υποστήριξαν αμφότεροι την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την 27μελή ΕΕ. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα λειτουργεί σαν \”αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής μας\”.

«Ένας τέτοιος προϋπολογισμός, κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν μια αντιγραφή του υφιστάμενου προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Η πρόταση του Σόιμπλε να δοθούν ριζικά εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις κέρδισε αυτό το Σαββατοκύριακο την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μπορεί να ασκεί ο ίδιος βέτο σε συγχωνεύσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, «η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία».

Οι Μοσκοβισί και Σόιμπλε κάλεσαν αμφότεροι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του κράτη της ευρωζώνης να λειτουργούν χωριστά στα θέματα που επηρεάζουν το ενιαίο νόμισμα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα ότι όλες οι μείζονες αποφάσεις από την ευρωζώνη χρειάζονται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών μελών, γεγονός που επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο Σόιμπλε.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook