Χθες, στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα» με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ερευνητών.

Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου τους Ακαδημαϊκού Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας Καθ. Barbara Cannon και ο Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας Καθ. Stefan Claesson ενώ τις εργασίες άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθ. Γεώργιος Κοντόπουλος

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Ιωάννης Γρίβας, η Πρέσβυς της Δανίας κυρία Mette Knudsen, ο Πρέσβυς της Ολλανδίας κύριος Jan Versteeg και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Ευρωβουλευτής κύριος Anders Wijkman.

Παρόντες ήταν επίσης Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πολλών φορέων και ερευνητικών κέντρων όπως ο Πρόεδρος του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ καθηγητής κύριος Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής κύριος Κώστας Συνολάκης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κύριος Γεώργιος Γράτσος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κύριος Ιωάννης Παπαδημητρίου, Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το ΕΜΠ, καθώς και Ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ, την ΕΜΥ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη των θεωριών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις διαπιστώσεις ότι αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη Γη όσο και στην Αφροδίτη και στο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος από την ανθρωπογενή παρέμβαση, που γίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, με μεγαλύτερη την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε : «Αν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν αποτελεί προνόμιο της Γης, η Γη, με την ανθρωπογενή παρέμβαση, διαφοροποιείται ως προς το φαινόμενο αυτό από τους άλλους πλανήτες». Άλλα θέματα που επίσης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν οι ρυθμοί μεταβολής του κλίματος και οι θεωρίες που επεκράτησαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν οι:
• Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημία Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής, Space Department, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ
• Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημία Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Κριτής IPCC
• Αθηνά Κουστένη, Πρόεδρος IAMAS, Διευθύντρια Ερευνών στο Εργαστήριο Διαστημικών Ερευνών και Οργάνων του Αστεροσκοπείου Παρισίων
• Olivier Mousis, Καθηγητής Αστροφυσικής, Μέλος του Institut Universitaire de France, Πανεπιστήμιο Franche-Comte, Γαλλία
• Γεωργία Δεστούνη, Καθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Μέλος του Δ.Σ. της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών
• Juerg Luterbacher, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Justus-Liebig, Giessen, Γερμανία, Συν-συγγραφέας IPCC
• Ivar S.A. Isaksen, Μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Oslo, Νορβηγία, Συν-συγγραφέας IPCC
• Donald Wuebbles, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Illinois, ΗΠΑ Συν-συγγραφέας IPCC
• Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή του διεθνούς Βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” για το 2012 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Το μοιράστηκαν εξ ημισείας ο Δρ. Thorsten Mauritsen (Max-Planck Institute for Meteorology, Γερμανία) και ο Δρ. Yang Xuchao (Institute of Meteorological Sciences, Κίνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη των Επιστημών του Περιβάλλοντος και λειτουργεί από το 1993 υπό την εποπτεία τεσσάρων Υπουργείων (ΦΕΚ 283/26-4-1993). Το Ίδρυμα αθλοθετεί ανά διετία το διεθνές Βραβείο “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” το οποίο απονέμεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) των Ηνωμένων Εθνών εις μνήμην του Καθηγητού Ηλία Γ. Μαριολόπουλου, τέως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, σε νέους επιστήμονες με υψηλής στάθμης δημοσιεύσεις στη Μετεωρολογία και τη Φυσική της Ατμοσφαίρας, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από διεθνή Επιτροπή κριτών.

(φωτο 1. Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγήτρια Barbara Cannon)
(φωτο 2. από αριστερά) Ο Ολλανδός Πρέσβυς στην Ελλάδα, κύριος Jan Versteeg, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός, κύριος Ιωάννης Γρίβας).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook