Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τα αυθαίρετα που σχεδίασε και λειτουργεί για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε εντολή στον κ. Σπύρο Μουζακίτη για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει διαπραχτεί το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Και αυτό γιατί υπολογίζεται ότι από τη μη λειτουργία του συστήματος το Δημόσιο χάνει κάθε ημέρα περί το ένα εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Πεπόνης, όπως είχε γράψει το protothema.gr πριν από περίπου μια εβδομάδα, είχε αποστείλει στον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρήστο Σπίρτζη επιστολή, με την οποία του ζητούσε εξηγήσεις για την πολυήμερη αδράνεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας δηλώνονται οι αιτήσεις για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εκδίδονται οι βεβαιώσεις των μηχανικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κατά πληροφορίες η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα έγινε κατόπιν καταγγελιών, θεωρώντας ότι η αναστολή του συστήματος λόγω της αποχής των μηχανικών, επιβαρύνει τα έσοδα του δημοσίου από τα αυθαίρετα και δυσχεραίνει τις συναλλαγές των πολιτών για την τακτοποίηση των φακέλων τους.

Μάλιστα, όπως είχε γράψει το protothema.gr από το περασμένο Σάββατο, το πάγωμα των δηλώσεων έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ζητήσει την αναστολή των κινητοποιήσεων των μηχανικών.

Η αποχή έχει διχάσει και τον τεχνικό κόσμο καθώς πολλοί μηχανικοί παραπονιούνται ότι η παρατεταμένη απεργία (από της 8 Οκτωβρίου) εμποδίζει την διενέργεια κατασκευαστικών εργασιών αλλά και την υπογραφή έργων, που πλέον βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Πάντως, από την πλευρά του το ΤΕΕ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν χάνει έσοδα από την αποχή των μηχανικών.


protothema.gr