Η ετήσια μαστογραφία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες άνω των 50 ετών ομολογουμένως σώζει ζωές, αναφέρει το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής που ανέλυσε και αξιολόγησε τα στοιχεία από έντεκα ξεχωριστες μελέτες. Ομως η πρακτική έχει και ένα μειονέκτημα. Σύμφωνα με την επιτροπή για κάθε μία γυναίκα που σώζεται, τρεις άλλες υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνους που τελικά δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρακτική της μαστογραφικής εξέτασης σώζει περίπου 1.300 γυναίκες κάθε χρόνο από βέβαιο θάνατο από καρκίνο του μαστού. Την ίδια στιγμή, όμως, τέσσερις χιλιάδες γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπείες τις οποίες δεν έχουν ανάγκη, και αυτό διότι ο καρκίνος που εντοπίζεται από την απεικονιστική μέθοδο εξελίσσεται με τέτοια βραδύτητα που επ’ ουδενί δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κάθε χρόνο περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες ηλικίας από 50 έως 52 ετών υποβάλλονται σε μαστογραφία στη Βρετανία. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το 1% αυτών των γυναικών θα υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις που δεν είναι απαραίτητες (χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, ακόμα και μαστεκτομή, ακτινοβολία) για καρκίνους οι οποίοι, ωστόσο, δεν επρόκειτο ποτέ να τις σκοτώσουν.

Το πόρισμα της επιτροπής δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού The Lancet και για πολλούς ειδικούς αποτελεί ένα βήμα στην ορθή κατεύθυνση.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook