Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ονόμασε τον αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν, πρεσβευτή για την αποποινικοποίηση των φύλλων κόκας, στη Βολιβία και της απαίτησης της χώρας για πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο δημοφιλής και βραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μοράλες.

Ο πρόεδρος εξήγησε στον ηθοποιό «τη σημασία και την προγονική ιστορία της χρήσης των φύλλων κόκας», καθώς το μάσημα τους είναι πρακτική χιλιετιών στις Άνδεις, και εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς, είναι ενάντια στην πείνα, την κούραση και τις επιπτώσεις του υψομέτρου.

Η Βολιβία αποφάσισε να αποσυρθεί το 2011 από τη σύμβαση για τα ναρκωτικά του 1961, ώστε να «διορθώσει το ιστορικό λάθος» σχετικά με τη χρήση από τους ιθαγενείς των φύλλων κόκας.

Ο Μοράλες ζήτησε επίσης από τον Σον Πεν να γίνει «συνομιλητής της Βολιβίας στη διεθνή σκηνή» και να στηρίξει την προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Βολιβία είναι «εγκλωβισμένη» μεταξύ των Άνδεων και του Αμαζονίου για περισσότερα από 130 χρόνια, καθώς έχει χάσει 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επικράτειας μετά τον χαμένο Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-1883) απέναντι στη Χιλή.

 

skai.gr