Μια συνολικότερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή απάντηση κρίση του χρέους θα αρχίσει να συζητείται τη Δευτέρα στο Eurogroup και την Τρίτη στο Ecofin, με ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου και απώτερο ορίζοντα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στάσης προς μία «συνολική λύση» του προβλήματος που ταλανίζει την Ευρωζώνη.

«Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι [η ΕΕ] θα καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, είτε σε επίπεδο συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, είτε σε επίπεδο του συμβουλίου κορυφής τους επόμενους μήνες» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

«Κλειδί» φαίνεται πως είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία θορυβημένη από την ένταση και τη διάρκεια της απειλής, φέρεται πρόθυμη να συζητήσει ένα «διευρυμένο πακέτο λύσεων», όπως το χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Ως προς το περιεχόμενο της λύσης-πακέτο, όλοι αποφεύγουν τις προβλέψεις. Σίγουρο όμως θεωρείται ότι οποιαδήποτε εξέλιξη, θα συνοδευτεί με απαιτήσεις «γερμανικής» πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά.

Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου της δανείων της τρόικας.

«Το χρονοδιάγραμμα [αποπληρωμής] για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Μία δεύτερη κίνηση, είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο διαθέτει περί τα 440 δισ. ευρώ και τα κεφάλαιά του αναμένεται να ενισχυθούν ή και να διπλασιαστούν.

Επίσης ανοιχτό παραμένει το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο προσκρούει στις γερμανικές αντιρρήσεις, όπως επίσης η δυνατότητα του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν οι χώρες της Ευρωζώνης.

Την ανάγκη η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ να συνοδευτεί από μείωση του αναλογούντος επιτοκίου, επισημαίνει με άρθρο του στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

in.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook