Για το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ απάντησε το ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου που ζητούσε χωροταξικό σχεδιασμό.

Από το Υπουργείο: «ξεκαθαρίζεται ότι αφενός η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ στην Κρήτη, γίνεται μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εναρμόνιση όλων των τοπικών ή υπερτοπικών χωροταξικών σχεδίων που θα ορίζουν λεπτομερώς τις βέλτιστες περιοχές χωροθέτησης των έργων, αφετέρου ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης, των τοπικών φορέων και των κατοίκων θα είναι ενεργός και καθοριστικός.

Με το άρθρο 9 του ν.3851/2012 δίνονται σαφείς κατευθύνσεις βάσει των οποίων διενεργείται περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός σχετικά με την εγκατάσταση έργων Α.Π.Ε και ορίζεται ότι τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης περιλαμβάνουν τις κατευθύνσεις και τα προγραμματικά πλαίσια για τη βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού των περιφερειών, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπρόσθετα καθορίστηκαν περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας για έργα Α.Π.Ε, στη βάση της αρχής ότι οι Α.Π.Ε συνιστούν περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας.

Η οριστική απόφαση της Διοίκησης του ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση των προτεινόμενων ελέγχων, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το κοινό και τις υπηρεσίες και με την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων αυτών».

Ταυτόχρονα το Υπουργείο ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την ενέργεια, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, αποτελεί πάγιο και διαχρονικό στόχο της Πολιτείας, μέσα από την οποίο οι πολίτες θα απαλλαγούν από το βαρύ οικονομικό φορτίο που καλούνται να πληρώσουν ως Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Επιπλέον, στο ειδικό χωροταξικό γίνεται αναφορά στην φέρουσα ικανότητα των ΟΤΑ, δηλαδή στο μέγιστο αριθμό τυπικών ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε μια ενότητα χώρου, δημιουργώντας έτσι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 Ειδικά για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, Ιουνίου Πελάγους και Κρήτης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών σε επίπεδο πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4 % ανά Ο.Τ.Α.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται για την απόσυρση της ΔΕΗ από την πρόθεση για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην νήσο Ντία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook