Τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι επιπλέον των ποσών που πρέπει να καταβάλουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησής τους, επαναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου.

Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, αναφορικά με τη διαχείριση της κυβέρνησης για την είσπραξης της οφειλής ύψους 555 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται ότι «τα ποσά που αφορούν την απόδοση του 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου στα πιστωτικά ιδρύματα, που υπήχθησαν στο α΄μέτρο του Ν. 3723/2008, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη διαμόρφωση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος σε δεδουλευμένη βάση και αναμένεται να εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, τα όποια δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα αναζητούνται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι επιπλέον των εν λόγω ποσών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλείται και την επιστολή που ο ίδιος απέστειλε προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, με την οποία ξεκάθαρα τονίζεται ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει την βούληση για τη διευθέτηση του θέματος, δεδομένου ότι εγγράφεται ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο την εν λόγω ετήσια απόδοση, η οποία έγινε αποδεκτή τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα όσο και από τον ίδιο.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης έχει, ωστόσο, επισημάνει την εκκρεμότητα εξόφλησης του ποσού αυτού από τις τράπεζες και έχει καλέσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πώς θα «διευθετηθεί» το θέμα και αν το ελληνικό δημόσιο απαιτήσει, πριν από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων τραπεζών, να καταβληθεί η οφειλή στο κράτος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook