Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας) και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνουν το Έβδομο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών του Μεσαίωνα (Neograeca Medii Aevi) στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Μουσείου από 1 ως 4 Νοεμβρίου 2012.

Το Συνέδριο φέρει τον τίτλο «Χαρτογραφώντας τη Δημώδη Λογοτεχνία (12ος-17ος αι.)» και συνεχίζει την παράδοση των επιστημονικών συναντήσεων Neograeca Medii Aevi, συνεδρίων που εξειδικεύονται στη μελέτη και την προβολή της νεοελληνικής λογοτεχνίας κατά τους πρώτους αιώνες της εμφάνισής της (12ος-17ος αι.), καθώς και των όμορων γνωστικών περιοχών (γλώσσα, ιστορία, καλές τέχνες, μουσική κ.ά.) εφόσον αυτές συμπλέκονται με το λογοτεχνικό φαινόμενο. Σταθερή επιδίωξή του θεσμού είναι η συστηματική μελέτη των (γραπτών) κειμένων, η έκδοσή τους με επιστημονικά κριτήρια και η διάδοσή τους στο αναγνωστικό κοινό.

Το πρώτο Συνέδριο Neograeca Medii Aevi ξεκίνησε το 1986 στην Κολωνία, με πρωτοβουλία του καθηγητή Hans Eideneier και ακολούθησαν συναντήσεις στη Βενετία, στη Βιτόρια της χώρας των Βάσκων, στη Λευκωσία, στην Οξφόρδη και στα Ιωάννινα που διηύρυναν τη θεματογραφία του και το επέβαλαν στη διεθνή σκηνή ως έναν από τους σημαντικότερους συνεδριακούς θεσμούς των νεοελληνικών σπουδών.

Η ιδέα να εξελιχθεί το Συνέδριο αυτό σε κεντρικό τόπο διαλόγου για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη λογοτεχνία και τη γραμματεία από τον όψιμο Μεσαίωνα ώς τους νεότερους χρόνους όχι μόνο έχει επιτευχθεί, αλλά και γεννά μεγαλύτερες φιλοδοξίες και προοπτικές με την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας για τη μελέτη της δημώδους ελληνικής γραμματείας (12ος-17ος αι.) που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του Έβδομου Συνεδρίου.

Η συμμετοχή 65 και πλέον ειδικών μελετητών από 12 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής υπογραμμίζει τον διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου και αναδεικνύει τη σημασία του πεδίου αυτού στο ευρωπαϊκό πνευματικό οικοδόμημα που έχει στηθεί πάνω στην ελληνορωμαϊκή πολιτισμική παράδοση.

Συνάμα, με την ενεργό παρουσία όχι μόνο καταξιωμένων ερευνητών και πανεπιστημιακών δασκάλων αλλά και πολλών νέων επιστημόνων στις εργασίες του Συνεδρίου προβάλλεται, σε πείσμα των καιρών, ο Νέος Ελληνισμός στον κόσμο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεδριάσεις οργανωμένες σε τρεις θεματικές ενότητες που διερευνούν α) τον ρόλο της δημώδους γλώσσας στη συνοχή του υστεροβυζαντινού κόσμου και στη γένεση της νεοελληνικής λογοτεχνίας, β) τη χειρόγραφη παραγωγή και διάδοση των έργων που γράφτηκαν από τον 12ο ώς τον 18ο αιώνα και γ) την ποιητική των δημιουργών της Κρητικής λογοτεχνίας κατά την εποχή της Αναγέννησης. Τέλος, μια τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει ανακοινώσεις ελεύθερης θεματικής.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.historical-museum.gr, από την οποία μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το συνέδριο σε ζωντανή αναμετάδοση μέσω Live Streaming. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το ωράριο Λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για το τετραήμερο του συνεδρίου 1-4 Νοεμβρίου 2012 διαμορφώνεται ως εξής:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 1- 3 Νοεμβρίου 2012: 9.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012: 9.00 – 14.00

Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 θα ισχύσει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του ΙΜΚ που έχει ως εξής:
Δευτέρα έως Σάββατο: 9.00 – 15.30
Κυριακή: κλειστό

Φωτογραφία: Ευριπίδης Γ. Στεφάνου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook