Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με θύματα τους καρκινοπαθείς όλης της Κρήτης οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκουν κλειστό το μηχάνημα του Γραμμικού Επιταχυντή στον οποίο πρέπει να υποβάλλονται περιοδικά σε ακτινοβολία, αναγκαία για τη μάχη τους με τον καρκίνο. Το μηχάνημα είναι ζωτικής σημασίας για τους καρκινοπαθείς καθώς με αυτό γίνεται η ακτινοβολία σε όγκους των ασθενών και εδώ και δέκα ημέρες έχει υποστεί βλάβη. Η Siemens ωστόσο ενώ μέχρι το τέλος του 2010 είχε συμβόλαιο συντήρησης με το ΠΑΓΝΗ πλέον αρνείται να το ανανεώσει διεκδικώντας χρωστούμενα από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η θέση της Siemens

Το χρέος του ΠΑΓΝΗ προς τη Siemens αγγίζει τις 900 χιλιάδες ευρώ και όπως είναι φυσικό εδώ και καιρό έχει αρχίσει η διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων αυτών. Ωστόσο, τώρα η εταιρία καταφεύγει στην άρνηση επισκευής του μηχανήματος χρησιμοποιώντας στην ουσία ως μοχλό πίεσης τους 30 με 40 καρκινοπαθείς που σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται από το ΠΑΓΝΗ για ακτινοθεραπεία. Σήμερα η εταιρία λέει πως δέχεται να στείλει τεχνικό της για την επισκευή του μηχανήματος αρκεί να τις καταβληθεί άμεσα έστω ένα μέρος του ποσού που της οφείλεται.

Διοίκηση: «Κολλήσαμε στην επίτροπο»

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης «Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αρκετά εντάλματα πληρωμών έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην πάρεδρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί οι συγκεκριμένες πληρωμές.

Αγωνία και από τους εργαζόμενους

Την κατανόηση των ασθενών ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι επίσης πιέζουν με όποιο τρόπο μπορούν για την ταχύτερη επισκευή του μηχανήματος. Στο Flashnews.gr μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος τόνισε πως έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αγωνία δεκάδων ανθρώπων που κρέμεται η ζωή τους από τις ακτινοθεραπείες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να κάνουν κάτι για να τους εξυπηρετήσουν. «Λειτουργεί ακόμα ο παλιός επιταχυντής αλλά είναι εξαιρετικά αργός και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το πλήθος των καρκινοπαθών», λέει απευθύνοντας και ο ίδιος έκκληση προς την εταιρία για την άμεση αποστολή συνεργείου από την Αθήνα.

Καυτό όνομα

Όπως φαίνεται τα εντάλματα που γράφουν πάνω τη λέξη «Siemens» αποτελούν πλέον «κόκκινο πανί» για τις υπηρεσίες του Δημοσίου και αυτό είναι που κρατά κλειστό το συγκεκριμένο μηχάνημα στο ΠΑΓΝΗ χωρίς όμως κανένας να υπολογίζει τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς από όλη την Κρήτη, των οποίων η ζωή κρέμεται κυριολεκτικά από αυτό το μηχάνημα.

Παίζουν με τη ζωή μας

Την αγωνία των καρκινοπαθών για το θέμα εξέφρασε στο Flashnews.gr ο Βασίλης Γρατσίας από το Ηράκλειο, του οποίου η σύζυγος είναι καρκινοπαθής. «Ο γιατρός συνέστησε μία σειρά 25 ακτινοθεραπειών για την καταπολέμηση του όγκου. Ξεκινήσαμε κανονικά στο μηχάνημα, ωστόσο μετά την 11η επίσκεψη βρήκαμε τις πόρτες κλειστές. Μας είπαν ότι το μηχάνημα χάλασε και δεν ξέρουν πότε θα επιδιορθωθεί. Ωστόσο έστω και μερικές μέρες καθυστέρησης είναι κρίσιμες για την πορεία της ασθένειας», λέει ζητώντας επιτέλους από κάποιον να δώσει λύση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook