Οχτώ χρόνια θα περάσει στη φυλακή ο κινέζος αντιφρονούντας Τσάο Χάιμπο ο οποίος οργάνωσε ένα διαδικτυακό φόρουμ για να προωθήσει την αποκατάσταση μιας «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στη χώρα και να συζητώνται κοινωνικά θέματα, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος.

Ο Τσάο Χάιμπο καταδικάστηκε για απόπειρα ανατροπής της κρατικής εξουσίας από δικαστήριο στην Κουνμίνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, δήλωσε ο δικηγόρος του Μα Σιαοπένγκ. Η απόφαση ελήφθη μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο θα αναδειχθεί μια νέα γενιά ηγετών και το οποίο αρχίζει την 8η Νοεμβρίου.

Ο Μα είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον Τσάο μετά την απόφαση και δεν γνωρίζει εάν σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.
Ο Μα είχε πει νωρίτερα πως απαγορεύτηκε στη σύζυγο του Τσάο, την Ζιανγκ Νιαν, να παραστεί στην δίκη που άρχισε τον Μάιο αφού οι εισαγγελείς επέμειναν πως η υπόθεση αφορά «κρατικά απόρρητα».

Ο Τσάο, που διηύθυνε ένα Ίντερνετ καφέ στην Κουνμίνγκ, είχε δημιουργήσει ένα χώρο συζήτησης στο διαδίκτυο που έθιγε ζητήματα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός δημοφιλούς ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2011, κατέσχεσε το κινητό του τηλέφωνο, τους υπολογιστές του και τις τραπεζικές του κάρτες, ανέφερε η ίδια οργάνωση.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook