«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «αδειάζοντας» πλήρως τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα,μ ο κ. Στουρνάρας είπε: «Έχω ζητήσει τη λίστα από τον Γάλλο ομόλογό μου κ. Μοσκοβισί και να παραδοθεί στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων του υπουργείου μας. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες, κατά την άποψή μου».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε την πλήρη άγνοια για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν του έχει απαντήσει εως αυτή την στιγμή στην επιστολή, με την οποία τους ζητά να στείλουν και πάλι τη γνήσια λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομιών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεκαθάρισε: «Δεν παρέλαβα τη λίστα ούτε από τον κ. Διώτη ούτε από κάποιον άλλο υπηρεσιακό».

Απαντώντας στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι «γύρω στις 30 Σεπτεμβρίου πρωτοέμαθα για την υπόθεση (σ.σ. δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος») και στη συνέχεια ερωτήθηκα από τους Financial Times, όπου και απάντησα ότι φυσικά και θα επιχειρήσω να την ανακτήσω από την πηγή της».

Πρόσθεσε ακόμη: «Με πρόλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος με κάλεσε και με ρώτησε αν υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου η λίστα ή άλλο αποδεικτικό, όπως πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες και μου είπαν ότι δεν έχουν στα αρχεία τους τίποτε σχετικό. Τότε ο εισαγγελέας με παρακάλεσε να την ζητήσω από τους Γάλλους».

Πέραν αυτών, τόνισε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κρίνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Στα έσοδα απέχουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών μας να πάρουμε τη δόση, θα εστιαστούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και η νόμιμη με τις προκλητικές εξαιρέσεις».

Και συμπλήρωσε: «Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η λίστα των 54.000 με τα εμβάσματα και έχουμε μια εικόνα για καταθέσεις πάνω από 100.000, δηλαδή ποια είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα και την ερχόμενη εβδομάδα θα φύγουν επιστολές για να δικαιολογήσουν ή να προσέλθουν και να πληρώσουν. Οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Απαντώντας στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη για την παλαιότερη απάντηση που είχε στείλει στη Βουλή, στην οποία ανέφερε ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ 32 πολιτικοί, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Απευθύνθηκα στο ΣΔΟΕ και πήρα την απάντηση. Έβαλα την υπογραφή μου και την έστειλα αμελλητί στη Βουλή».

«Ξέρετε τι λέει για την υπογραφή ο λαός. Εγώ δεν θα την έβαζα, αν δεν μάθαινα πρώτα ποιοι είναι αυτοί οι 32. Αν είναι εν ενεργεία, αν είναι βλαχοδήμαρχοι ή πρωην πολιτικοί. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κλίμα αρνητικό για όλο τον πολιτικό κόσμο» σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.

«Θα θεωρούσα πολιτική παρέμβαση, αν έκανα κάτι παραπάνω. Έτσι, έκρινα σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Το ΣΔΟΕ δεν μιλά για λίστα, λέει ότι ελέγχονται 32 και πως αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός. Πέραν αυτών, δεν έχω στοιχεία για να πω αν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιο από τα 32 αυτά άτομα» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Οι υπηρεσίες δεν βρήκαν τη λίστα ούτε στο αρχείο του υπουργού»

Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Χρήστου Αρβανίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ρώτησα τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και μου είπαν ότι δεν υπάρχει λίστα ή διαβιβαστικό στα αρχεία και στο προσωπικό αρχείο του υπουργού».

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ερωτηματικά, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι ο ίδιος είχε δώσει το γνήσιο αντίγραφο της λίστας για φύλαξη στο γραφείο του.

Κωνσταντοπούλου «Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ η HSBC»

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων, που διήρκησε 42 λεπτά, κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι «η HSBC, αντί να καταβάλει φόρους για τις καταθέσεις, πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΔΑΘ, ΛΑΡΚΟ και για τον υποθαλάσσιο αποθηκευτικό χώρο στη Ν. Καβάλα. Το ίδιο και η UBS, που είναι σύμβουλος για τα Ελληνικά Πετρέλαια».

Ρώτησε μάλιστα τον υπουργό εάν έχει δει τη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό «Hot Doc» και, όταν έλαβε αρνητική απάντηση, του το παρέδωσε «προς μελέτη». Επίσης, κατήγγειλε πως «ο χρόνος που πήρε ο Βενιζέλος τη λίστα συμπίπτει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την τράπεζά του. Αναζητήσατε εξηγήσεις σε σχέση με αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας, ανέφερε: «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με ελβετικές αρχές για να αντλήσουμε το μέγιστο δυνατό όφελος. Τις έκανε ο κ. Πλασκοβίτης και τώρα τις κάνει ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης. Ο κ. Βενιζέλος δεν μου είπε τιποτα για τη λίστα. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους και είναι έμπειρες και αμείβονται γι\’ αυτό».

Οι διάλογοι που ακολούθησαν, ήταν οι εξής:

– Στουρνάρας: «Δεν είναι θέμα της τρόικας η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό».

– Κωνσταντοπούλου: «Ούτε οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα είναι, κ. Στουρνάρα».

– Στουρνάρας: «Με την τρόικα συζητούμε οικονομικά θέματα. Τα χρήματα που αναμένουμε να πάρουμε, τα ζητάνε πλέον και άλλοι -Ιρλανδοί, Ισπανοί κ.ά.».

– Κωνσταντοπούλου: «Ο Παπακωνσταντίνου που τον γνωρίζετε από το \’90 μας έβαλε σε αυτή τη διαδικασία και ο Παπανδρέου που τον ξέρετε από το \’80. Η Αριστερά δεν κυβέρνησε».

– Στουρνάρας: «Κυβέρνησε για λίγο, όμως περαν αυτού, έχει τις ευθύνες της γι\’ αυτή την κατάσταση».

– Κωνσταντοπούλου: «Μάλλον και οι 3.000 που αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν έχουν και αυτοί την ευθύνη για την κατάσταση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Νεράντζης κάλεσε τη βουλευτή να μην διακόπτει τον υπουργό και τότε ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα… θα μπορούσαμε να τα πούμε και εκτός αιθούσης με την κυρία Κωνσταντοπουλου».

«Η διαδικασία είναι θεσμική, γι\’ αυτό και θα τα πούμε εντός της αιθούσης» απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ζήτησε εξηγήσεις από τους προκατόχους του για τους χειρισμούς τους αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα η κυρία Κωνσταντοπούλου να του απαντήσει: «Αν δεν ζητήσατε έντονες εξηγήσεις από τους φίλους σας, που σας έκαναν υπουργό, τότε πώς ζητάτε εξηγήσεις από την τρόικα; Πώς διαπραγματεύεστε;… Κόβετε μισθούς και συντάξεις και εσείς δεν έχετε κάνει καμία ενέργεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Συνέχεια στη… σαπουνόπερα

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι απολαυστικοί διάλογοι μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Νεράντζη συνεχίστηκαν. Ενδεικτικό είναι το συγκεκριμένο απόσπασμα:

– Κωνσταντοπούλου: Κύριε πρόεδρε επιβάλλετε την τάξη, ενοχλούμαι (σ.σ. μιλούσαν βουλευτές την ώρα που υπέβαλε ερωτήσεις).

– Νεράντζης: Δεν είναι οι μόνες οχλήσεις

– Κωνσταντοπούλου: Συμφωνώ. Για πρώτη φορά συμφωνώ. Εχετε δίκαιο.

– Νεράντζης: Ε, τότε μάλλον έχω άδικο. Κατι λάθος έκανα για να συμφωνήσετε μαζί μου.

– Κωνσταντοπούλου: Δεν θα απαντήσω στον πρόεδρο και την αήθη συμπεριφορά του. Η οικογένειά μου, μου έμαθε άλλους τρόπους.

– Νεράντζης: Αφήστε τώρα την οικογένειά σας. Προχωρήστε… τελειώνετε. Κανονικά θα έπρεπε να σας πάρω το λόγο.

– Κωνσταντοπούλου: Είστε γενναιόδωρος…

– Νεράντζης: Και φιλεύσπλαχνος με αυτά που κάνετε. Μιλάτε για αγωγή που πήρατε από την οικογένειά σας, αλλά η αγωγή φαίνεται εδώ. Δεν βλέπετε ότι τους έχετε εξοργίσει όλους. Δεν έχετε καταλάβει ότι όπου και αν πάτε, εξοργίζετε τον κόσμο. Επιτέλους!

Να σημειωθεί ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε ερωτήσεις επί 82 λεπτά, με αποτέλεσμα ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης να πάρει το λόγο και να πει στον κ. Νεράντζη: «Δεν μπορείτε να περιφρουρήσετε την επιτροπή, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επενέβη και του απάντησε «αυτό σας πειράζει, όχι ο κόσμος που πεινάει».

«Αφήστε τα αυτά εσείς που μεγαλώσατε στα πούπουλα. Από πολιτική οικογένεια είστε και εσείς» ανταπάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook