Με μία, έντονα συναισθηματικά, ανακοίνωση η Βάσια Παναγοπούλου και ο Λαέρτης Βασιλείου γνωστοποίησαν ότι οι παραστάσεις του θεατρικού έργου Corpus Cristi στο Χυτήριο τελείωσαν, μετά από τρεις εβδομάδες.

Όλα ξεκίνησαν στην πρεμιέρα του θεατρικού έργου όταν μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και μέλη της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν και χλεύασαν τους θεατές και τους συντελεστές της παράστασης, επισημαίνοντας πως το το περιεχόμενο της παράστασης ήταν βλάσφημο.

Αφού απέκλεισαν την είσοδο, τα ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος και να αφήσουν τους θεατές να μπουν στο θέατρο και να ξεκινήσει η παράσταση, κάτι το οποίο δε συνέβη τελικά.

Οι αστυνομικές αρχές συνέχισαν να επιβλέπουν το χώρο και τις επόμενες ημέρες των παραστάσεων, καθώς υπήρξαν επεισόδια και διαμαρτυρίες , γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση κατά της λογοκρισίας.

Οι φραστικές επιθέσεις και η επέμβαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππά, κατά τη διάρκεια προσαγωγής στιγμάτισαν το περιστατικό.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία μίας γυναίκας που βρέθηκε εν μέσω \’\’πυρών\’\’.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι παραστάσεις του Corpus Christi, στο θέατρο Χυτήριο, ολοκληρώνονται. Δεν ήταν πρόθεσή μας ούτε να προκαλέσουμε το \’\’θρησκευτικό συναίσθημα\’\’ ούτε να δημιουργήσουμε εντάσεις και πολύ περισσότερο να ζήσουμε εικόνες αστυνομοκρατούμενου χώρου θεάτρου. Λυπούμαστε που άθελά μας, άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν, προπηλακίστηκαν, απαξιώθηκαν.

Μας προκάλεσε θλίψη το γεγονός ότι το Χυτήριο έκανε το γύρο του κόσμου με απαξιωτικά σχόλια για τη Δημοκρατία μας. Και βάζοντας πάνω απ\’ όλα το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες να προστατέψουμε τη φήμη της χώρας μας αλλά και τη βαθιά πίστη μας στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό που είναι η πίστη της αγάπης και της αποδοχής, δεν γίνεται να επιτρέψουμε την παγκόσμια δυσφήμηση που συντελείται με αφορμή την παράστασή μας.

\’\’Μας διέσυραν, με κίνδυνο της ζωής μας\’\’

Παλέψαμε σε αίθουσες δικαστηρίων και δικαιωθήκαμε. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Συνέχισαν να μας διασύρουν και να βάζουν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας ηθοποιούς, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στο θέατρό μας.

Με τη σκέψη στο κοινό μας που σεβόμαστε, προσπαθήσαμε να παίξουμε την παράσταση επί 3 εβδομάδες. Δεν στάθηκε δυνατόν, γιατί δεν μας το επέτρεψαν. Και φυσικά δεν είναι λύση να συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Γιατί αυτό που συνέβη είναι υπαρκτό, εφιαλτικό και μεγάλη ντροπή.

Ένα έργο που γράφτηκε για την αγάπη προκάλεσε τόσο μίσος

Το μήνυμα που μας απέστειλε ο συγγραφέας του έργου, Τέρενς ΜακΝάλλυ μας προβλημάτισε. \’\’Άλλο θέατρο δεν θα είχε αντέξει τόσο μήπως όμως με όλα αυτά που προσδίδουν στην παράσταση περί βλασφημίας χάνεται το πραγματικό μήνυμα του έργου; είναι δυνατόν ένα έργο που γράφτηκε για να μιλήσει για την αγάπη, να καταλήγει να προκαλεί τόσο μίσος;

Βέβαια, τέτοιες εκδηλώσεις βίας σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στην πόρτα του θεάτρου μας στις 11/10, δεν έλαβαν χώρα σε κανένα μέρος του κόσμου, όπου κι αν παίχτηκε το Corpus Christi, παρά μόνο από φανατικούς Μουσουλμάνους(!) που θεώρησαν ότι έπρεπε να εκδώσουν διάταγμα θανάτου για τον συγγραφέα.

\’\’Άκου με την καρδιά σου, όχι με ότι σε έμαθαν ότι είναι σωστό\’\’

Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν στην προσπάθειά μας για την ελευθερία της τέχνης και τη μη φίμωση του θεατρικού λόγου. Όμως εμείς δεν κάνουμε θέατρο για να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς. Δεν λιποψυχούμε και θα δώσουμε τον αγώνα όπου και αν χρειαστεί. Ας προβληματιστούμε όμως, για το Κράτος που παρακολουθεί μουδιασμένο τις δυνάμεις του σκοταδισμού να ασχημονούν..

Αν μια θεατρική παράσταση μπορεί να θέσει θεμελιώδη ζητήματα όπως το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, τότε το Θέατρο είναι παρόν στην αληθινή ζωή.

Η παράσταση Corpus Cristi έχει ήδη κληθεί να λάβει μέρος σε δύο διεθνή θεατρικά φεστιβάλ: στο International Theatre Festival MESS Sarajevo και στο Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota.

Εκεί θα βρει και την δικαίωσή της… για το θέατρο Χυτήριο,

\’\’Άκου με την καρδιά σου, όχι με ότι σε έμαθαν ότι είναι σωστό\’\’.


news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook