Τους 98 έφτασε σε όλες τις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα της Σάντι -οι 40 από αυτούς μόνο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- ενώ οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν στην καθημερινότητα χωρίς τα προβλήματα να έχουν εξαφανιστεί.

Το πώς η Σάντι θα επηρεάσει τις επικείμενες προεδρικές είναι θολό, αλλά τη σημασία της καταστροφής δείχνει η διακήρυξη του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμμπεργκ, μετά το χτύπημα της καταιγίδας, πως θα ψηφίσει Ομπάμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα προβλήματα στις ανατολικές ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί την Παρασκευή, τρεις ημέρες μετά την Σάντι: Αρκετά νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα και το μετρό της Νέας Υόρκης να λειτουργεί εν μέρει καθώς ορισμένοι σταθμοί παραμένουν ακόμη πλημμύρισμένοι.

Η άντληση των υδάτων στο υπόγειο σύστημα της Νέας Υόρκης, το «κεντρικό νευρικό σύστημα» της πόλης, αναμένεται να κρατήσει ημέρες. Οι πρώτοι συρμοί ξεκίνησαν να κυκλοφορούν χθές, Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, χωρίς ρεύμα βρίσκονταν περίπου 4,5 εκατ. σπίτια και εγκαταστάσεις -αριθμός χαμηλότερος από το ρεκόρ των 8,5 εκατ. στο ζενίθ της καταστροφής.

Το οικονομικό τίμημα προμηνύεται εξίσου βαρύ: Οι ζημιές που θα πρέπει να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζονται στα 20 δισ. δολάρια και το άμεσο οικονομικό κόστος από την καταστροφή εκτιμάται στα 50 δισ. δολάρια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook