Τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης» του μεγάλου σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου έχει τοποθετηθεί το μνημείο. 
Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ευρύτερη σημασία αφού ως γνωστόν το άγαλμα συμβολίζει την ονοματοδοσία της Ευρώπης από τον Ελληνικό και ιδιαίτερα τον Κρητικό Πολιτισμό. 
Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης» έχει σαν στόχο, όπως υποστηρίζει ο εμπνευστής του έργου Νίκος Κούνδουρος, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και ισότητας των λαών, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες που βιώνει όλη η Ευρώπη. Ακόμα ο καλλιτέχνης θέλησε να προβάλλει την ίδια την Κρήτη τον πολιτισμό και την κουλτούρα της. 
Άλλωστε ανάλογο μνημείο της «Αρπαγής της Ευρώπης» που φιλοτέχνησαν οι Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και τα δύο γλυπτά σηματοδοτούν την ενότητα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, ο σκηνοθέτης και δημιουργός του έργου κ. Νίκος Κούνδουρος, θα τιμηθεί με το Χρυσό μετάλλιο της πόλης, για την προσφορά του στην τέχνη και στον τόπο. 
Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη την τελετή των αποκαλυπτηρίων θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Πρέσβης της Μάλτας στην Ελλάδα κ. Walter Balzan, o Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα κ. Charles Sheehan, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νίκος Καστρινάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι της Μητρόπολης Πέτρας & Χερρονήσου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο κ. Κώστας Ζουράρις συγγραφέας & καθηγητής πανεπιστημίου, ο κ. Γραμματικάκης Γιώργος καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας καθώς επίσης και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι από την τηλεόραση, εφημερίδες και έντυπα του Αθηναϊκού και Κρητικού Τύπου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού, υπό την ευγενή καθοδήγηση του υπουργείου εξωτερικών τμήματος εθιμοτυπίας, με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου
Στο πρόγραμμα της τελετής των αποκαλυπτηρίων του ορειχάλκινου μνημείου «Η Αρπαγή της Ευρώπης» συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με κρητικούς χορούς, Η Καλλιτεχνική ομάδα χορού από το Ηράκλειο (19 άτομα ) με Μινωικά δρώμενα, Μουσική του Κώστα Ζαϊμάκη και Στέλιου Τάρλα στα Τύμπανα, Η Σχολή χορού της Σοφίας Μαυροφόρου με 
Ομάδα από 6 χορεύτριες, το Μουσικό Συγκρότημα του Δημήτρη Σγουρού με Λύρα, λαούτο και τύμπανα, τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Χαρούλα Τυμπακιανάκη και η Αγγέλα Γερασκλή.
Η ώρα έναρξης της τελετής είναι στις 16.30 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook