Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με 20 ακόμη συναδέλφους του αναφορικά «με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου από τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά», ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης απέστειλε την εξής απάντηση:

«Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στους τομείς των καπνικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών αποτελεί για το ΣΔΟΕ στόχο πρώτης προτεραιότητας.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση, έλεγχοι που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, διακίνησης και αποθήκευσης τους.

Το ΣΔΟΕ, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες διωκτικές αρχές (Τελωνεία, Λιμενικό) είχε επανειλημμένα εξαρθρώσει κυκλώματα λαθρεμπορίας και έχει κατάσχει μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων (γνήσιων ή παραποιημένων) σε ένα τομέα που ως γνωστόν σχετίζεται άμεσα με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Κατ΄ εφαρμογή των ανωτέρω, για το ά επτάμηνο του 2012, στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν 84 έλεγχοι, βρέθηκαν 26 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 12 φορολογικές παραβάσεις και 30 λαθρεμπορίες. Συνολικά μόνο σε 5 σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από το ΣΔΟΕ κατασχέθηκαν 36.884.800 τεμάχια τσιγάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το ά εξάμηνο του 2012, σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων κατά 97,84% από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Αντίστοιχα στον τομέα της αιθυλικής αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, πραγματοποιήθηκαν 89 έλεγχοι, βρέθηκαν 47 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 1793 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Η Υπηρεσία που προωθούσε με εισηγήσεις συμμετέχει ενεργά, εφόσον της ζητηθεί, σε επιτροπές υλοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης προϊόντων με ΕΦΚ.

Οι έλεγχοι στους παραπάνω τομείς θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ουσιαστικός στόχος θα παραμείνει ο εντοπισμός των μεγαλεμπόρων-προμηθευτών, ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, τον υγιή ανταγωνισμό και την υγεία των καταναλωτών».