Ο Κόσικ, ένας ασιατικός ελέφαντας μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία και λέει απλές λέξεις στα κορεάτικα, διαπίστωσαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το γιατί ο 15χρονος Κόσικ άρχισε να μιμείται την ανθρώπινη γλώσσα, όμως οι βιολόγοι Άγγελα Στέγκερ και Τέκουμσεχ Φιτς υποθέτουν ότι η συμπεριφορά του ελέφαντα ενδέχεται να σχετίζεται με τις εμπειρίες του όταν ήταν ακόμη νεαρής ηλικίας.

Ο Κόσικ ήταν ο μοναδικός ελέφαντας του Ζωολογικού Κήπου Έβερλαντ της Νότιας Κορέας επί περίπου πέντε χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, στη σημαντική για τους ελέφαντες φάση της ανάπτυξης τους και της σύναψης δεσμών μεταξύ τους, μοναδική συντροφιά του ήταν οι άνθρωποι.

«Υποθέτουμε ότι ο Κόσικ άρχισε να προσαρμόζει τους ήχους του για να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς του με τους ανθρώπους, κάτι που έχουμε διαπιστώσει σε άλλα είδη τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν ήχους» αναφέρει ο Στέγκερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ελεφάντων που μπορούσαν να μιμηθούν τον ήχο φορτηγών.

Λέγεται ότι ένας αρσενικός ελέφαντας που ζούσε σε ζωολογικό κήπο του Καζακστάν άρθρωνε λέξεις στην καζακική και τη ρωσική γλώσσα, όμως η περίπτωση αυτή δεν μελετήθηκε ποτέ από τους επιστήμονες.

Ο Κόσικ έγινε πασίγνωστος πριν από μερικά χρόνια και προσέλκυσε πολλούς τουρίστες χάρη στην ασυνήθιστη ικανότητά του.

Οι ερευνητές προχώρησαν τώρα σε πειράματα, ζητώντας από ανθρώπους που μιλούν κορεάτικα να καταγράψουν ό,τι άκουγαν από τις ηχογραφημένες «ομιλίες» του ελέφαντα.

Διαπίστωσαν ότι, κολλώντας την προβοσκίδα του στο στόμα, ο Κόσικ μπορεί να προφέρει καθαρά πέντε λέξεις: «γεια», «κάθισε», «όχι», «ξάπλωσε» και «καλό».

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Κόσικ καταλαβαίνει το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook