Με απάντηση του προς το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η στήριξη του τομέα του ελαιολάδου και ο έλεγχος των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Για την ανάπτυξη του τομέα ελαιολάδου και τη στήριξη των παραγωγών το Υπουργείο, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, διαμορφώνει την εθνική πολιτική για το προϊόν, με έμφαση την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου.

«Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση τριών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 11.771.307 ευρώ, εκ των οποίων τα δύο αφορούν στην προώθηση ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιολάδου, ενώ έχει υποβληθεί για έγκριση, στις 15/6/2012, από την Ε. Επιτροπή, μετά την αξιολόγηση από το ΥΠΑΑΤ, πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ για την προώθηση του ελαιολάδου, συνολικού προϋπολογισμού 5.231 ευρώ», επισημαίνει στην απάντηση του το Υπουργείο.

Αναφορικά με τους ελέγχους των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο «ΕΛΓΟ – Δήμητρα», έχει δημιουργήσει σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης, στο οποίο έχουν ενταχθεί περί τις 550 επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, ώστε να ελέγχει: την προέλευση της πρώτης ύλης.

Την παραγωγή, την ξεχωριστή αποθήκευση ανά είδος και τα συνολικές εισροές – εκροές ελαιολάδου που έχει κάθε μονάδα. Την τυποποίηση – εμπορία ελαιολάδων, μέσω αυστηρών ελέγχων στις αντίστοιχες μονάδες. Τα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης με δειγματοληψίες τελικού προϊόντος.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην απάντηση, ότι ο ΕΦΕΤ διενεργεί συνεχείς ελέγχους σε ετήσια βάση, τόσο στα διακινούμενα ελαιόλαδα στην εσωτερική αγορά, όσο και σε αυτά που προορίζονται για εξαγωγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook