Άμεση είναι η ανταπόκριση πολλών νεαρών Κρητικών που εργάζονται στο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, στην πρωτοβουλία «Κινητικότητα Εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία τους δίνει την ευκαιρία του εμπλουτισμού των γνώσεων τους και της ενίσχυσης του βιογραφικού τους, δουλεύοντας σε υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχεία της Γερμανίας.

Παράλληλα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι μάγειροι θ’ αποτελέσουν τους πρεσβευτές της Κρήτης στη Γερμανία, όπου θ’ αναδείξουν την Κρητική κουζίνα, τα Κρητικά προϊόντα και την τοπική μας παράδοση.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε ότι αφορά τη συνεργασία Μέλανα Δρυμού και Περιφέρειας Κρήτης, είναι απαγκιστρωμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι Κρητικοί που θ’ αποφασίσουν να συμμετάσχουν στα τρίμηνα προγράμματα, θα τύχουν άμεσης υποδοχής και τοποθέτησης σε ξενοδοχεία μιας περιοχής, με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό Baiersborn, που εντάσσεται στην ίδια περιοχή και έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αστεριών Michelin (Μισελέν) και κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 15.000 κατοίκους αντιστοιχούν 7 αστέρια Μισελέν! Και το κυριότερο, ο Κρητικός θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, δουλεύοντας σε μια χώρα που είναι η παραδοσιακή αγορά για τον τουρισμό του νησιού μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό και για την αποφυγή κάθε σύγχυσης είναι το γεγονός ότι οι Κρητικοί που θ’ ανταποκριθούν για το τρίμηνο της εργασίας τους θ’ αμείβονται με μισθούς Γερμανίας, καθώς η πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία της «μαθητείας» στα πλαίσια της οποίας πολλοί νεαροί από τα Βαλκάνια εργάζονται και εκπαιδεύονται στα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Όπως διευκρίνισαν στελέχη του Γερμανικού Οργανισμού Απασχόλησης που βρέθηκαν στην Κρήτη και είχαν συναντήσεις με φορείς του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου, στόχος τους δεν είναι να πάρουν από την Ελλάδα ότι καλύτερο διαθέτει αλλά να εκπαιδεύσουν φιλόδοξους νέους στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περεταίρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Το κλιμάκιο των Γερμανών συναντήθηκε μ’ εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος και του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στους οποίους και ανέλυσε το πλάνο της πρωτοβουλίας «Κινητικότητα Εργαζομένων στην Ε. Ε.». Μάλιστα οι νέοι που ενδιαφέρονται μπορούν ν’ απευθύνονται στους παραπάνω φορείς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση βιογραφικών.

Το κλιμάκιο ήρθε σήμερα σε άμεση επαφή με ομάδα ενδιαφερομένων, που εργάζονται σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

«Έχω φύγει ήδη. Η πρωτοβουλία μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δεν είναι τόσο για τα χρήματα όσο για την έμπειρα και την ενίσχυση του βιογραφικού μου. Θα πάω σε μια εξαιρετική περιοχή και σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον, που σίγουρα θα μάθω πολλά», δήλωσε μετά την ενημέρωση που είχε από στελέχη της Γερμανίας, ο Αρτέμης Συντυχάκης, που εργάζεται μάγειρας σε γνωστό ξενοδοχείο της Αμμουδάρας και μάλιστα το καλοκαίρι είχε βραβευτεί στον 4ο Διαγωνισμό παραδοσιακής κουζίνας στο Ζαρό.

«Ήρθαμε να ενημερωθούμε για την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και τις λεπτομέρειές της και μετά ν’ αποφασίσουμε. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που επηρεάζει και τις οικογένειας μας», δήλωσαν ο Μύρων, ο Μανόλης και ο Μανόλης, συνάδελφοι του Θέμη Συντιχάκη στο ίδιο ξενοδοχείο.

Στο κλιμάκιο των Γερμανών ήταν τρεις Περιφερειάρχες από τη Νότια Γερμανία, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με την απασχόληση, το περιβάλλον και την επεξεργασία του ξύλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναντήσεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Επίσης το κλιμάκιο των Γερμανών επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Μπρα για τις δραστηριότητες του Οργανισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμανιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook