Ο 84χρονος Martin Greenfield θεωρείται ένας από τους πιο φημισμένους ράφτες των ΗΠΑ, κάτι στο οποίο συνέβαλλε η συνεργασία του με επιφανή πρόσωπα του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Μέχρι σήμερα έχει «ράψει» δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Όμως, ώσπου να φτάσει εκεί, επέζησε με χολιγουντιανό τρόπο από την φρίκη του Άουσβιτς και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Όλα ξεκίνησαν στο Άουσβιτς όταν είχε ανατεθεί στο νεαρό, τότε, Greenfield η αγγαρεία να πλένει τα ρούχα του φυλάκων στο χέρι. Εκ παραδρομής ξήλωσε τον γιακά ενός φύλακα ο οποίος εξοργίστηκε, τον μαστίγωσε και τελικά του πέταξε το πουκάμισο. Έμαθε να ράβει και έτσι έφτιαξε τον γιακά, αλλά αυτή την φορά για τον δικό του λαιμό.
 
Έτσι, με την επίσημη στολή μπορούσε να ξεγελάσει πολλούς φύλακες και φυλακισμένους με συνέπεια να έχει πρόσβαση σε στρατώνες και διαδρόμους νοσοκομείων. Χάρις αυτού μπορούσε να βρει τρόφιμα για τον εαυτό του και τους υπολοίπους. Επίσης, φρόντισε να επαναλάβει την ίδια τακτική και με άλλους… γιακάδες μερικές φορές ακόμα.
 
Τον Ιανουάριο του 1945 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους χιλιάδες αιχμαλώτους και τους έβγαλαν από το στρατόπεδο. Ένας εκπρόσωπος της Γκεστάπο ανέθεσε στον Greenfield να κουβαλήσει τα πράγματα του, αλλά αυτός φρόντισε να το σκάσει, καταναλώνοντας μερικές βιταμίνες, παρατώντας τα πολεμοφόδια και μοιράζοντας ψωμί και σαλάμι στους λοιπούς αιχμαλώτους.
 
Όταν ο Γερμανός αναζήτησε τον φυγά, αυτός είχε κρυφτεί με την βοήθεια των άλλων μέσα σε μια χιονοστιβάδα. Τα πουκάμισα που είχε μαζέψει από τους φύλακες τον κράτησαν ζεστό.
Μέσω τρένου έφτασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald όπου ο Greenfield έπιασε δουλειά στην αποθήκη πυρομαχικών. Εκεί σχεδιάστηκε μια εξέγερση που τελικά ακυρώθηκε λόγω εισβολής των Αμερικάνων τον Απρίλιο του ’45. Ο Greenfield από θαύμα γλίτωσε από τις σφαίρες, ενώ κατάφερε να τρυπώσει σε ένα σημείο όπου οι Γερμανοί φυλούσαν κοσμήματα, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα, μέχρι να τον βρουν οι Αμερικάνοι. Οι Ναζί σκότωναν τους Εβραίους και μεταμφιέζονταν με τις στολές τους για να γλιτώσουν ως αθώοι.
 
Με την έλευση του στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ο Greenfield σε ηλικία 19 ετών βρήκε την ευκαιρία να φτάσει στις ΗΠΑ με το καράβι Ernie Pyle. Δούλεψε για λίγο καιρό στην Βαλτιμόρη ζώντας με τα εύπορα ξαδέρφια του. Αφού μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, γνωρίζει τον Alben Barkley, γερουσιαστή του Κεντάκι, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Buchenwald και βοήθησε τον Ισραηλινό να προσαρμοστεί.
 
Ένας Τσέχος μετανάστης τον βοήθησε να βρει δουλειά σε εργοστάσιο ενδυμάτων του Brooklyn. Εκεί ο Greenfield εξελίχθηκε σε έμπειρο ράφτη, αλλά και καλλιέργησε γνωριμίες με ηθοποιούς, πολιτικούς και αθλητές. Την δεκαετία του ’70 είχε μαζέψει αρκετά λεφτά ώστε να αποκτήσει το εργοστάσιο. Η επέκταση της εταιρείας του σε κεντρικές αγορές της χώρας τον βοήθησαν στην συνεργασία του με τους άνδρες που την διοίκησαν.
 
Ο Αϊζενχάουερ ήταν ένας από τους πρώτους επώνυμους πελάτες του. Κάποια στιγμή, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το τότε αφεντικό του εργοστασίου για να του πει ότι οι ο πρόεδρος λάτρεψε τα κοστούμια, αλλά κάποιος είχε αφήσει σημειώσεις στις τσέπες.
Ήταν 1956 και ο νεαρός ράφτης φοβήθηκε μια νέα κόντρα μεταξύ Βρετανών, Γάλλων και Ισραηλιτών με φόντο την Διώρυγα του Σουέζ. Το γραπτό μήνυμα στην τσέπη του Αϊζενχάουερ, ο οποίος είχε δεσμευτεί στρατεύματα και όπλα, έγραφε: «Γιατί δεν στέλνετε δολάρια;»
 
Την περίφημη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ο Greenfield βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επαγγελματικούς λόγους. Μάλιστα, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την επόμενη μέρα στην Φλόριντα. Λόγω της αναταραχής που επέφερε η τρομοκρατική επίθεση εκείνη την ημέρα οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και όλα τα πλάνα άλλαξαν. Ο ράφτης παρέμεινε στην θέση του και την επομένη πήγε στην αγορά του Brooks Brothers για να δουλέψει. Παραδόξως, η πελατεία του ήταν τεράστια.

Τα κοστούμια του θεωρούνται τα πιο δημοφιλή στον Λευκό Οίκο. Οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.700 δολαρίων (περίπου 1.400 με 2.100 €). Το εργοστάσιό του σήμερα απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους και λόγω της λειτουργίας του σε δύσκολες εποχές έχει διαρρηχθεί 11 φορές. Οι γιοι του, Jay και Tod, είναι οι άμεσοι συνεργάτες του.

 
Ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που καλωσόρισε τον Greenfield στον Λευκό Οίκο για να του πάρει μέτρα για ένα κουστούμι, μια γνωριμία που ήρθε μέσω της διάσημης σχεδιάστριας Donna Karan για την οποία ο ράπτης είχε φτιάξει ανδρικά κοστούμια. Τελικά, ο Κλίντον αγόρασε 20 κομμάτια. Η συνεργασία του Greenfield με τον Ομπάμα δεν είναι απολύτως επίσημη.
 
Παρ΄ όλα αυτά, η πελατεία του Greenfield κρίνεται ως πολυκομματική. Μάλιστα, κάποτε σχεδίασε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο για τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook