Εποικοδομητική ήταν η τρίωρη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, με τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Calw της νότιας Γερμανίας, κ. Helmut Rieger, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2012 στο Μέγαρο της Π.Ε. Χανίων.

Εκτός από τα στελέχη της Περιφέρειας Calw, τον κ. Andreas Knörte, Διευθυντή του Γραφείου του Περιφερειάρχη, και τον κ. Norbert Weiser, Υπεύθυνο Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Calw, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Αργυρώ Γαναδάκη,ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Μανώλης Βέργης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων σε θέματα του Πρωτογενούς Τομέα, κ. Δημήτρης Βενιανάκης, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Γιάννης Μαργαρώνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης και μέλη των αντίστοιχων Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Την συζήτηση άνοιξε ο Περιφερειάρχης της Calw σε φιλικούς τόνους και με εγκάρδιους χαιρετισμούς, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των προσωπικών συναντήσεων, όπως και την ανάγκη καταβολής συγκεκριμένων προτάσεων και λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων, ώστε αυτές οι συζητήσεις-συναντήσεις να έχουν απτό αποτέλεσμα και να μην οδηγούνται στο κενό, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, επισημάνσεις με τις οποίες συμφώνησε απόλυτα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Βουλγαράκης.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης της Calw εξέφρασε την διάθεση της Περιφερειακής Αρχής που εκπροσωπεί να στηρίξει την Περιφέρειά μας με όποιο τρόπο μπορεί σε τομείς που αφορούν ιδιαίτερα την καταπολέμηση της ανεργίας, την ανάπτυξη του τουρισμού και την προώθηση του πρωτογενούς τομέα. Τόνισε επίσης ότι η αρνητική εικόνα που έχουν προβάλλει τα γερμανικά ΜΜΕ για τη χώρα μας δεν είναι η εικόνα που έχουν για μας οι Γερμανοί στην πραγματικότητα, πράγμα με το οποίο συμφώνησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των χωρών.

Ο Περιφερειάρχης της Calw δήλωσε στη συνέχεια ότι στην Περιφέρειά του υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ιατρούς και από νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και από εργατικό δυναμικό όλων των ειδικοτήτων καθώς και από ξενοδοχειακούς υπαλλήλους. Αυτονόητη προϋπόθεση για να εργαστούν στη Γερμανία όσοι άνεργοι το επιθυμούν είναι να κατέχουν τη γερμανική γλώσσα, τουλάχιστον στο τρίτο επίπεδο γλωσσομάθειας (Β1). Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων πρότεινε να συνεργαστεί η Περιφέρεια Κρήτης με την Περιφέρεια Calw, ώστε να βρεθούν χρηματοδοτικά προγράμματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες εκπαίδευσης στη γερμανική γλώσσα των υποψηφίων ανέργων του τόπου μας που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, αν και οι Γερμανοί έχουν συνηθίσει στην αγορά ιταλικών και τούρκικων προϊόντων, και δεν αγοράζουν «ιδιαίτερα» προϊόντα διατροφής, και επειδή δεν εξάγονται σχεδόν καθόλου προϊόντα από την Κρήτη, ο κ. Βουλγαράκης πρότεινε συνάντηση στη Γερμανία μεταξύ κρητικών μεταποιητών και γερμανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως την συμμετοχή τοπικών κρητικών επιχειρήσεων σε μελλοντική έκθεση στην Περιφέρεια του Calw, η οποία θα γίνει με την στήριξη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Την πρόταση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του την γερμανική αποστολή. Ο κ. Μαργαρώνης χαρακτήρισε την πρόταση ιδιαίτερα σημαντική για την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν είμαστε «απέναντι» αλλά δίπλα στον γερμανικό λαό, διότι όπως πολλοί Έλληνες μένουν στη Γερμανία, πολλοί είναι και οι Γερμανοί που μένουν στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Ο κ. Μαργαρώνης επεσήμανε στη συνέχεια ότι το ΕΒΕ εκπροσωπεί 16.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 3 κύριους τομείς: το real estate, τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα, και πρότεινε την άμεση επικοινωνία και στενή συνεργασία του ΕΒΕ με τους Υπεύθυνους της Περιφέρειας του Calw στους αντίστοιχους τομείς ενδιαφέροντος. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη αλλαγής κλίματος όσον αφορά την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία για την Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρέπει να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που έχουν για μας οι Γερμανοί πολίτες, ώστε να διακοπεί η καθοδική πορεία της επισκεψιμότητας της χώρας μας από τους Γερμανούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης, φέτος, ο αριθμός των Γερμανών τουριστών ανήλθε σε μόνο 2.500 με 3.000 άτομα, και κάθε χρόνο σημειώνεται πτώση του αριθμού των Γερμανών επισκεπτών στο νησί μας. Ο Γερμανός Περιφερειάρχης συμφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι η ανασφάλεια που δημιούργησε η κρίση σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα που πρόβαλλαν τα γερμανικά ΜΜΕ για την χώρα μας συνέβαλαν στην μείωση της επισκεψιμότητάς της από Γερμανούς τουρίστες. Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό η αρνητική στερεοτυπική εικόνα αυτή να ανατραπεί ώστε οι Γερμανοί επισκέπτες να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς στη χώρα μας.

Σ’αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Βουλγαράκης πρότεινε να συνεργαστούν η Τουριστική Επιτροπή της Π. Ε. Χανίων και η Τουριστική Επιτροπή της Περιφέρειας Calw, ενώ πρόσφερε στον Υπεύθυνο σε θέματα τουρισμού της εν λόγω Περιφέρειας, κ. Αndreas Knörte, το dvd με το βίντεο που προβάλλει ο ιστότοπος www.incrediblecrete.gr, τονίζοντας ότι, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Κρήτη δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στο τουριστικό προϊόν, διότι η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και έτσι έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση και νοοτροπία σ’αυτόν τον τομέα, και συνεπώς αντιμετωπίζει πολύ λιγότερα προβλήματα από την άποψη των κινητοποιήσεων, για παράδειγμα.

Ο κ. Γιαννούλης συμφώνησε ότι η καλή εικόνα της Κρήτης καταστράφηκε από τα ξένα ΜΜΕ, επισημαίνοντας όμως ότι το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο τραγικά όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γερμανού Περιφερειάρχη, ο κ. Γιαννούλης επεσήμανε ότι η δημιουργία απευθείας πτήσεων (direct flights) μεταξύ Γερμανικών Αεροδρομίων και Αεροδρομίου Χανίων θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού με χώρα προέλευσης τη Γερμανία, και ο Γερμανός Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους αερολιμενάρχες των αεροδρομίων της περιοχής του για να συζητήσουν την δυνατότητα αυτή.

Τέλος σημείωσε ότι κατά καιρούς έχουν προσκληθεί ξένοι δημοσιογράφοι στους οποίους, μ’αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουν τα πράγματα στην Κρήτη στην πραγματική τους διάσταση. Την κίνηση αυτή επικρότησε ο κ. Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι τα τοπικά ΜΜΕ παίζουν σ’αυτόν τον τομέα ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο από τα ΜΜΕ των μεγάλων αστικών κέντρων, και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων να συνεργαστούν με τον Περιφερειάρχη Calw για να φιλοξενηθούν Γερμανοί δημοσιογράφοι της Περιφέρειά του στα Χανιά.

Η συζήτηση έληξε με την υπόσχεση του Περιφερειάρχη της Calw να επισκεφτεί το νησί μας το επόμενο καλοκαίρι μαζί με την οικογένειά του, συμβάλλοντας έτσι και αυτός στην «στήριξη» του τουρισμού μας, όπως είπε χαριτολογώντας, και με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ευχών για εποικοδομητικές μελλοντικές συνεργασίες με την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook