Ξεπέρασαν το επίπεδο-ρεκόρ των 9 δισ. ευρώ τα \”φέσια\” του κράτους προς ιδιώτες, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης, φτάνουν στο ύψος-ρεκόρ των 8,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 738 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως ΦΠΑ. Συνολικά λοιπόν το κράτος χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα, είτε μέσω ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε μέσω φόρων που παρακρατεί, 9,032 δισ. ευρώ.

Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 8,3 δισ. ευρώ, τη \”μερίδα του λέοντος\” έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με \”φέσια\” 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία σημειωτέον έχουν \”αυγατίσει\” σημαντικά μετά και την πρόσφατη \”τρύπα\” που ανακαλύφθηκε προσφάτων στον ΕΟΠΥΥ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη 1,8 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με 934 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ με 756 εκατ. ευρώ και άλλα νομικά πρόσωπα με 329 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,25 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο  σε ταμειακή βάση. Πέρυσι, την ίδια περίοδο υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ. 

Μειώθηκαν όμως και οι τόκοι και έτσι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (μαζί με τους τόκους) περιορίστηκε στα 9,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 18,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook