Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Δασών να μεταφέρει 18 κόκκινα ελάφια από την Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας.
Η WWF Eλλάς υποστηρίζει πως η μετεγκατάσταση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη τεκμηρίωσης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιβίωση των ελαφιών.
Αντίθετα η Γραμματεία υπογραμμίζει την ανάγκη αποσυμφόρησης του μεγάλου πληθυσμού ελαφιών από την Πάρνηθα και τον σταδιακό εμπλουτισμό άλλων περιοχών στον ελλαδικό χώρο. Από την πλευρά της η περιβαλλοντική οργάνωση 
«Όταν κανείς φορέας δεν έχει τεκμηριώσει την ανάγκη μετεγκατάστασης, πώς αποφασίζουν τη μεταφορά 18 ελαφιών; Αυτό αποδεικνύει πως η μεταφορά τους δεν είναι ούτε πιλοτική, ούτε δοκιμαστική, απλώς τυχαία», ανέφερε η συντονίστρια του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης της WWF Ελλάς, Παναγιώτα Μαραγκού.
Σημειώνεται ότι το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus), το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην Ελλάδα, κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική επικράτεια. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος πλέον αξιολογείται ως «κρισίμως κινδυνεύον».
Στη χώρα μας, μπορεί κανείς να τα συναντήσει μόνο στη Ροδόπη (λιγότερα από 20) και στην Πάρνηθα, όπου ζει προστατευμένος ένας ακμαίος πληθυσμός.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook