Πράσινο λαμπάκι για τους άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν, αφού η δημιουργία για πρώτη φορά σπέρματος σε εργαστήρια δίνει ελπίδες. Το επίτευγμα κατάφεραν Ιάπωνες ειδικοί πέρνοντας το σπέρμα ενός ποντικιού. Οι βιολόγοι προσπαθούσαν εδώ και ένα αιώνα να κάνουν δυνατό κάτι τέτοιο, όμως αποτύγχαναν.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα ανέπτυξαν το σπέρμα σε μια καλλιέργεια χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών και μετά απέδειξαν ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες και στέφθηκε με επιτυχία.

\"\"«Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε ο Τακεχίκο Ογκάβα, επικεφαλής της έρευνας εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει τις θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.

ωστόσο, άλλοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος Άλαν Πέϊσι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους, αλλά φυσικά συνεχάρησαν τους επιστήμονες για το κατόρθωμά τους.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πρακτικές των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε τους καρκινοπαθείς νέους, που είναι πολύ μικροί για να παράγουν σπέρμα, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν στείροι λόγω της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, να διατηρούν τη γονιμότητά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook