Να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση καλεί με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων της ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της

"εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία και καταδικάζει την εντεινόμενη δράση ακραίων εθνικιστικών ομάδων και προσώπων στο τόπο μας"  και θεωρεί ότι:

"Τα απαράδεχτα επεισόδια (δείτε εδώ) που προκάλεσε ομάδα μαυροφορεμένων υπό την ηγεσία Υποψηφίων των ΑΝ.ΕΛ και του ΕΠΑΜ, στην αρχή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση «Τα Μαρασλειακά 1925-1927» αποτελούν μείζον ζήτημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας στην πόλη μας.

ενώ ταυτόχρονα:

"Η ΔΗΜ.ΑΡ ζητά από τις Αρχές, τις Δημοκρατικές δυνάμεις και τις Αντιφασιστικές συλλογικότητες του τόπου να καταδικάσουν τα γεγονότα.

Καλεί την ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ να πάρει θέση για τις πραχτικές των στελεχών της και τοις εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα νόμιμα.

Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές να μην κυριαρχήσουν στην ελληνική κοινωνία"

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα Μαρασλειακά 1925-1297» στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Ξαφνικά, πριν αρχίσει η εκδήλωση, πολιτευτές και στελέχη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», μαζί με άλλους πολίτες που ήταν καθισμένοι στην αίθουσα, σηκώθηκαν και άρχισαν να «επιτίθενται» λεκτικά στην κα Μαρία Ρεπούση φωνάζοντας για τις γνωστές αναφορές της σε άλλα βιβλία της ιστορίας, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων.

Μάλιστα από το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε αποχώρησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Κώστας Χουρδάκης ο οποίος επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο.

Ανακοίνωση των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Χανίων

"Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01/11/2012 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων με προσκεκλημένη την Κα Ρεπούση για την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο "Τα Μαρασλειακά,1925-1927", όπου συμμετείχαν μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χανίων και Ρεθύμνου, που σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν σε άρθρο τοπικής εφημερίδας σε καμία περίπτωση δεν παρεμπόδισαν την εκδήλωση.

Μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πράγματι ζήτησαν να πάρουν το λόγο διαμαρτυρόμενοι για την παραποίηση της ιστορίας εκ μέρους της κυρίας Ρεπούση σχετικά με την αναφορά της σε «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι διοργανωτές τους εμπόδισαν προκαλώντας τους μάλιστα με εκφράσεις τύπου «νεοδοσίλογοι» και άλλους χαρακτηρισμούς με προφανή πρόθεση να τους εξωθήσουν σε επεισόδια και σκοπό να τους κατηγορήσουν ως αντιδημοκράτες. Παρ’ όλ’ αυτά τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφού διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο αποχώρησαν δηλώνοντας πως η κυρία Ρεπούση είναι γι’ αυτούς ανεπιθύμητη στα Χανιά, διότι παραποιεί συνειδητά την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας αλλοιώνοντας την σημασία των αγώνων του έθνους.

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η παρέμβαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σαν εκδήλωση παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος της Κας Ρεπούση να έχει την άποψή της μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία που δεν είχε σκοπό ούτε να εμποδίσει κάποιον να παρακολουθήσει την εκδήλωση ούτε να αποτρέψει την υλοποίησή της.

Η Συντονιστική Επιτροπή"