Χωρίς να χάσει χρόνο η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, προχώρησε τις εργασίες διάνοιξης δρόμου πρόσβασης στην αρχαιολογική περιοχή της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της «Καστροκεφάλας», στη Ροδιά.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής, είναι να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί και της ζητηθεί, τις εργασίες των αρχαιολόγων της ΚΓ’ Ε.Π.Κ.Α. και να αποκτήσει ο δήμος Μαλεβιζίου άλλο ένα σημαντικό και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και η προϊσταμένη της ΚΓ’ Ε.Π.Κ.Α. Αθ. Κάντα επισκέφτηκαν το χώρο, επιθεώρησαν τις εργασίες διάνοιξης και διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι ικανοποιείται το αίτημα της Εφορείας, προκειμένου ο χώρος να είναι προσιτός για να είναι δυνατή η μεταφορά υλικών στερέωσης, αλλά και η επιτήρησή του από την Ελληνική Αστυνομία και φύλακες της ΚΓ’ Ε.Π.Κ.Α.

Αμέσως μετά την επίσκεψη ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης δήλωσε: «Όπως βλέπετε δε χάνουμε χρόνο. Με δικούς μας πόρους, ανταποκριθήκαμε και ξεκινήσαμε άμεσα την προσπάθεια ανάδειξης ενός ακόμα θησαυρού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη διάνοιξη της απαραίτητης οδού πρόσβασης.

Είμαι βέβαιος ότι με την άριστη συνεργασία που έχουμε με την προϊσταμένη της ΚΓ’ Ε.Π.Κ.Α. κ. Αθανασία Κάντα, την οποία και ευχαριστώ θερμά – αλλά και τους συνεργάτες της, σύντομα το Μαλεβίζι θα μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ακόμα σημαντικότατο αρχαιολογικό μνημείο. Και οι αρχαιολογικοί θησαυροί του τόπου μας, μπορούν να αναδειχτούν – μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή – στους βασικούς πυλώνες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Γι’ αυτό και επενδύουμε τόσο έντονα στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Δεν είναι απλά ιερή μας υποχρέωση, είναι και ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία!

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω όλους τους ιδιοκτήτες της περιοχής, που κατανοούν τις ανάγκες του τόπου μας και δέχτηκαν να παραχωρήσουν τμήματα της γη τους για να προχωρήσουν οι εργασίες, αλλά και όλους τους αρχαιολόγους της αρμόδιας υπηρεσίας, που με τόσο ζήλο αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας!».

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολης της Καστροκεφάλας Αλμυρού

Η οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Καστροκεφάλας στη Ροδιά είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.
Χτισμένη σε φυσικά οχυρή και δυσπρόσιτη θέση σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, αποτελεί τη μεγαλύτερη Ακρόπολη της εποχής αυτής στην Κρήτη.

Συνιστά πολύ σημαντικό παράδειγμα οχυρωμένου οικισμού – καταφυγίου στην Κρήτη που χρονολογείται στο 1200 π.Χ και αντανακλά το κλίμα της ανασφάλειας που προκαλούσαν στους κατοίκους οι γενικευμένες ταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζουν την εποχή.

Αποτελείται από εκτεταμένο οικισμό, που καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση στην επίπεδη κορυφή του ομώνυμου λόφου, πάνω από τον Αλμυρό. Ο οικισμός περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή οχύρωση, η οποία παρατηρείται σε μήκος μεγαλύτερο των 500 μέτρων.

Σε πολλά σημεία το ύψος του οχυρωματικού περιβόλου φτάνει τα 2,5 μ. ύψος. Το νότιο και δυτικό τμήμα της Ακρόπολης δεν είναι προσβάσιμα λόγω του κρημνώδους εδάφους και δεν χρειάζονταν χωριστό τείχος, αλλά προστατεύονταν από οχυρώσεις του τύπου casemate, όπου δηλαδή ο εξωτερικός τοίχος των κτιρίων είχε και αμυντικό χαρακτήρα.

Τα κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα είναι μεγαροειδή.

Χαρακτηριστικές είναι οι μυκηναϊκού τύπου εστίες αλλά και μυκηναϊκού τύπου χύτρες. Στο πάτωμα ενός από τα κτίρια βρέθηκε ένα ξίφος τύπου Naue II, το μοναδικό μέχρι τώρα στην Κρήτη σε χώρο κατοίκησης, καθώς και ένα ιταλικού τύπου χάλκινο ξυράφι.

Στο χώρο έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές από τον Στυλιανό Αλεξίου, ήδη από τη δεκαετία του 1970 ενώ τα τελευταία χρόνια, η θέση μελετάται συστηματικά από την Διευθύντρια της ΚΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Αθανασία Κάντα.

Μετά τη διάνοιξη του δρόμου, που κατέστησε τον αρχαιολογικό χώρο προσιτό , η ΚΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. θα προβεί στις αναγκαίες συντηρήσεις, που είναι απαραίτητες για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook