Καταφθάνει στην Ελλάδα για να \”πιάσει δουλειά\” το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS το οποίο θα «δέσει» στην Ηγουμενίτσα όπου το αργότερο έως και τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Στο ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας έχει ήδη δοθεί εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα.

Την περασμένη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου  μάλιστα, υπεγράφη σχετική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την ανάδειξη της PGS, ως πλειοδότριας του σχετικού διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες καθώς και στα έσοδα του θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων, ενώ για τα πρώτα πακέτα που θα πωληθούν, το δημόσιο θα έχει μικρό ποσοστό, προκειμένου η εταιρεία να αποσβέσει το κόστος των ερευνών, ενώ όσο περισσότερα δεδομένα αγοραστούν τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα του δημοσίου.

Οι έρευνες θα γίνουν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100-400 χλμ στο Ιόνιο.

Λίγα λόγια για την PGS.

Ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 με δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, διαθέτει 14 πλοία σεισμικών ερευνών, 21 κέντρα δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας 70 άτομα. Έχει παρουσία σε 25 χώρες, με περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Χιούστον και τη Σιγκαπούρη ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Όσλο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook