Την άποψη πως η επιδίωξη βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνιστά ένα στόχο που υπερβαίνει τα σύνορα της Ευρώπης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πρέπει να επωμισθούν, μαζί με τη Γηραιά Ήπειρο, μέρος της ευθύνης για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

«Δίχως σταθεροποίηση και μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουμε με μία μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης και ακόμα μικρότερη ανάπτυξη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Τα σχόλια του γερμανού αξιωματούχου έρχονται λίγες ημέρες πριν τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Μεξικό, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, όπου ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να αντιμετωπίσει εκ νέου την κριτική των μη Ευρωπαίων ομολόγων του για τη στρατηγική που ακολουθεί η ευρωζώνη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση που την ταλανίζει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πρέπει να επωμισθούν εξίσου μεγάλη ευθύνη [για τη διασφάλιση της σταθερότητας] με την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «οι οικονομίες του G20 πρέπει να ανακτήσουν αποφασιστικά την εμπιστοσύνη με δομικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών», συμπλήρωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Σόιμπλε έχει και κατά το παρελθόν μιλήσει με σκληρά λόγια για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η επικριτική για την ευρωζώνη Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 16,262 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ το ΑΕΠ της υπερδύναμης ανέρχεται σε 15,09 τρισ. δολάρια.

Στο «σωστό δρόμο» η Ισπανία, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα η Ελλάδα

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στις δοκιμαζόμενες χώρες της νομισματικής ένωσης, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις συμφωνημένες αλλαγές, επιφυλάσσοντας όμως καλύτερα λόγια για την Ισπανία, καθώς, όπως είπε, η Μαδρίτη βρίσκεται στο «σωστό δρόμο».

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook