Ηχηρό μήνυμα στην ΔΗΜΑΡ και σε όσους άλλους βουλευτές σκέφτονται να καταψηφίσουν τα προωθούμενα μέτρα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , καλώντας τους να «μην λιποψυχήσουν» καθώς «ένα λάθος στις επιλογές μας οδηγεί την χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, εκτός ευρώ».

Συγκεκριμένα ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού που ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είπε «Υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και στηρίζεται από την Βουλή γιατί έχει ως εθνικό στόχο το άλμα προς τα εμπρός. Πολλοί λιποψυχούν γιατί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε και άλλοι το επιδιώκουν» και πιο κάτω πρόσθεσε «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.  Ένα λάθος στις επιλογές μας οδηγεί την χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης με απρόβλεπτα δινά για την χώρα.  Δεν είναι εκβιασμός είναι πραγματικότητα αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα».

Πάντως, ο υπουργός εκτίμησε πως αν και στις επερχόμενες ψηφοφορίας οι βουλευτές «θα κληθούν να πάρουν τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην ιστορία του κοινοβουλίου, είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι «το 2013 θα είναι έτος καμπής λόγω της χρηματοδότησης  και των επενδύσεων» και εξήγησε ότι «έχουμε κάνει πολλά, σηκώσαμε πολλά βάρη και είμαστε ακόμα όρθιοι. Θα ήταν άδικο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια». Πάντως, υπουργός ανέφερε ότι αν και οι μισθοί έχουν πέσει δεν ισχύει το ίδιο και για τις τιμές των προϊόντων . Εκτίμησε μάλιστα ότι «αναμένεται να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στις τιμές λόγω των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων και των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους».

Πέραν αυτών, ο υπουργός σημείωσε ότι «το περιεχόμενο του προϋπολογισμού σηματοδοτεί την προσπάθεια να μπει τέλος στην αμφισβήτηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η προσπάθεια συμπίπτει χρονικά με μια νέα περίοδο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η άγουσα για την δραχμή δεν ισχύει πλέον» και τόνισε «Δεν είναι όλα μαύρα. Η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται και είναι ακόμα ζωντανή…. Δεν είναι σωστές οι εκτιμήσεις ότι γυρίσαμε στο 1970 έχουμε γυρίσει στο 2004.».

Επισήμανε ότι «με τις θυσίες των Ελλήνων έχουμε πετύχει τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας» σημειώνοντας ότι «σήμερα έχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ».

 

protothema.gr