Ημερίδα για τη διαχείριση του νερού και την ευαισθητοποίηση του κοινού έγινε στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών την Πέμπτη 1/11/2012 στα πλαίσια της 4ης συνάντησης του έργου ‘Water and Life’ του προγράμματος δια βίου μάθηση Grundtvig. Στο έργο συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς διαχείρισης νερού και δήμοι από την Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Δήμων, των ΔΕΥΑ, του ΟΑΔΥΚ, του ΜΑΙΧ, του ΤΕΙ Κρήτης και των ΤΟΕΒ.

Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες  τόνισε ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μορφές ζωή και αν λάβουμε υπόψη την τάση αύξησης του πληθυσμού της γης και τις κλιματικές αλλαγές, η επάρκεια νερού, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και ποσότητας, θα είναι σε κρίσιμο σημείο στο μέλλον για τις περισσότερες χώρες. Η αειφορική διαχείριση του νερού και η ευαισθητοποίηση των χρηστών στην ορθολογική χρήση του είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων για την ευαισθητοποίηση των χρηστών σε θέματα διαχείρισης του νερού, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των φορέων διαχείρισης και του κοινού και ενημερώνοντας για τις ορθές πρακτικές χρήσης (στην ύδρευση, την γεωργία και το περιβάλλον) ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος σχετικά με το νερό (ποιότητα, διαθεσιμότητα, χρήση).

Στην ημερίδα η γεωπόνος Μ. Μπερτάκη από το Ινστιτούτο αναφέρθηκε στην διαχείριση του νερού άρδευσης στην Κρήτη και τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού με σωστή άρδευση. Ο καθηγητής το Ανοικτού Πανεπιστημίου του Schrobenhausen της Γερμανία κ. B. Bickel τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης και αναφέρθηκε στις αντικρουόμενες απόψεις που συζητούνται στην Γερμανία για την ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού δίνοντας ως παραδείγματα την αποτυχία τέτοιων προγραμμάτων στην Αγγλία, το Παρίσι, αλλά την Αργεντινή. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Granada τη Ισπανίας τόνισε ότι πάνω από το 78% του νερού καταναλώνει ο αγροτικός τομέας  και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη οικονομία νερού λόγω της εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων ανά περιοχή. Ο σύμβουλος του Δήμου Αγίου Αθανασίου της Κύπρου τόνισε ότι η Κύπρος λόγω ανεξέλεγκτης διαχείρισης έχει προβλήματα αναπλήρωσης του υπόγειου υδροφορέα, και για αυτό έχει κατασκευάσει πολλά φράγματα, που όμως λόγω κλιματικών αλλαγών δεν γεμίζουν. Για να λύσει το πρόβλημα επάρκειας έχει κατασκευάσει 4 εργοστάσια αφαλάτωσης, με αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο κ. Ε. Μαυράκης από την Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στην διαχείριση του νερού στη Κρήτη η καθυστέρηση εφαρμογής της Οδηγίας 60/2000 για το Νερό και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ενώ ο κ. Μ. Δρετάκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε στο ρόλο του νερού στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων της βιοποικιλότητας. Τέλος ο Δρ. Γ. Ψαρράς αναφέρθηκες στις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης των υγρών επεξεργασμένων εκροών για άρδευση των καλλιεργειών και τόνισε ότι όταν χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες προδιαγραφές μπορεί να παράγονται καλής ποιότητας και ασφαλή αγροτικά προϊόντα, εξοικονομώντας νερό καλής ποιότητας για άλλες χρήσεις

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook