Η «διορία» της 16ης Νοεμβρίου απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ, όσο η τύχη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Ο κίνδυνος να μείνει από ρευστό η χώρα, είτε για λίγες, είτε για περισσότερες ημέρες, γίνεται ορατός όσο μειώνεται η χρονική απόσταση από τη 16ηΝοεμβρίου.

Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία όπου η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει πάση θυσία τη μεγάλη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου. Αφορά σε ένα γραμμάτιο αξίας 5 δισ. ευρώ και είναι από τα μεγαλύτερα που πρέπει να αποπληρώσει η παραπαίουσα ελληνική οικονομία, αν θέλει να συνεχίσει να ελπίζει για τη σωτηρία της.

Καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο, έως τότε, να έχουν εκταμιευθεί τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεδομένου ότι ακόμη και όταν υπάρξει συμφωνία η εκταμίευση χρειάζεται 10 ημέρες για να πιστωθεί στη χώρα, η ανησυχία για το ζήτημα αυτό αρχίζει να παίρνει διαστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus αναφέρεται, πως θα πρέπει να αναζητηθεί ενδιάμεση λύση, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές διαρκέσουν ως το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, μεταδίδει ότι χωρίς νέα κεφάλαια η Ελλάδα ενδέχεται να «ξεμείνει» από ρευστό, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Μια λύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του DJN, θα ήταν μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράταση της λήξης του ομολόγου. Το σχετικό δημοσίευμα τέθηκε υπʼ όψιν εκπροσώπου τη ΕΚΤ που όμως αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα, γενναία έκδοση, για να καλύψει την προηγούμενη.

Ωστόσο το ποσό αυτή τη φορά είναι πολύ μεγάλο και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούν αυτές τις εκδόσεις έχουν μείνει εντελώς από ρευστό και ίσως μόνο οριακά μπορέσουν να το καλύψουν.

Ήδη για την κάλυψη άλλων αναγκών, το δημόσιο θα προχωρήσει μέσω του ΟΔΔΗΧ την προσεχή Τρίτη στην άντληση 1 δισ. ευρώ.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook