«Ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εφόσον έχει νόημα κάτι τέτοιο και βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα λέει ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πάντως πως ισχύει η υποχρέωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Reinische Post, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει πάντως ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν οι καθυστερήσεις λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται εκ νέου στο ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την Αθήνα, τασσόμενος κατά νέου «κουρέματος»: «Είναι προφανής η λογική: Εάν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από την αγορά, σε ικανοποιητικό επίπεδο τιμής, θα μπορούσε με περιορισμένο κόστος να επιτύχει μείωση του δανειακού της βάρους. Αλλά το πεδίο εφαρμογής αυτού του μέτρου περιορίζεται, λόγω του περσινού "κουρέματος". Επιπλέον, θα χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση». Δηλώνει πάντως βέβαιος ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα εξασφάλιζε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι περιορισμοί στο δημοσιονομικό δίκαιο υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και πως αυτό δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας.

 

protothema.gr