Έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου στοχεύει να εισπράξει η κυβέρνηση από τη φορολογία των ακινήτων το 2013, αυξημένα κατά 15,5% έναντι του εφετινού έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, η φορολόγηση με ενιαίο ή κλιμακωτό συντελεστή από το πρώτο ευρώ στα έσοδα από ενοίκια, ο ενιαίος φόρος ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο και η επαναφορά του «πόθεν έσχες» για όσους αγοράζουν ακίνητα.

Ειδικότερα, για τα έσοδα από ενοίκια το βασικό σενάριο προβλέπει, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, μία κλίμακα με συντελεστή 10% για ετήσια εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, 30% για τα ποσά άνω των 15.000 και 45% για πάνω από 100.000 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το «χαράτσι», υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλεται σε ατομική ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 0,1% και από εκεί και πάνω θα υπάρχει κλιμάκωση με συντελεστή 2% ή 3% για μεγάλες περιουσίες.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα υπάρχει μία κλίμακα με 8 κλιμάκια περίπου για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ διαφορετική θα είναι η φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων.

Τέλος, η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για όσους αγοράζουν ακίνητα θα λήξει εφέτος και όχι στα τέλη του 2013 όπως έχει θεσπισθεί.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook