Για να αποφύγουν ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους των χωρών-μελών οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν μια δέσμη μέτρων στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με προδημοσιεύση άρθρου του περιοδικού Der Spiegel, από το τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα μείωση των επιτοκίων, που καταβάλλει η Ελλάδα για τις πιστώσεις που έχει λάβει, ενώ την ίδια στιγμή θα μειωθούν και τα τέλη διαχείρισης. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Εκτός αυτού η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση κέρδη, που προκύπτουν από την αγορά ομολόγων σε χαμηλή τιμή μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας μέσω τιτλοποιήσεων

Επίσης εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους εδώ και χρόνια ελληνικά χρεόγραφα, θα αποδίδουν τα κέρδη τους νωρίτερα από ότι προβλέπεται στην Αθήνα. Η ελληνική δημόσια περιουσία, η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, βρίσκει δύσκολα αγοραστές, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια τιτλοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακές ενισχύσεις από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα «επαναγοράς του χρέους». Οι επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης θα καταστούν αναγκαίοι και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση για το πρόγραμμα προσαρμογής, για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.

 

skai.gr