Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει πολύ γενναιόδωρα τα ισπανικά κρατικά ομόλογα όταν οι τράπεζες τα προσφέρουν ως εγγυήσεις σε αντάλλαγμα των δανείων που εξασφαλίζουν από την κεντρική τράπεζα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ μιλώντας στο Dow Jones Newswires.

Η ανακοίνωση ακολουθεί δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sonntag το οποίο υποστήριζε ότι η ΕΚΤ δεν ακολούθησε τους ίδιους τους κανόνες της όταν οι τράπεζες πρόσφεραν ορισμένα κρατικά ομόλογα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επενδυτικές τράπεζες έχουν πάρει σχεδόν 17 δισ. ευρώ σε δάνεια από την κεντρική τράπεζα αν και δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει τόσα πολλά κεφάλαια εάν η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει τους κανόνες της. Οι εγγυήσεις που παρουσίασαν οι τράπεζες -ισπανικά κυβερνητικά χρεόγραφα- φέρεται να μην πληρούσαν τελείως τις προϋποθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα αφορά περίπου 80 δισ. ευρώ σε ισπανικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτρια τα οποία η ΕΚΤ δέχτηκε στην υψηλότερη κατηγορία πιστοληπτικής διαβάθμισης αν και η κεντρική τράπεζα δεν θα έπρεπε να μεταχειριστεί με τόση γενναιοδωρία τα εν λόγω χρεόγραφα.

 

protothema.gr