Εβδομάδα των «παθών» για το επιβατικό κοινό –και όχι μόνο- αυτή που ξεκινά από αύριο (05/11). Η προγραμματισμένη 48ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου αναμένεται να... παραλύσει τη χώρα προκαλώντας «μπλακάουτ» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως στις μετακινήσεις.

«Χειρόφρενο» στα Μέσα Μεταφοράς

Από τη Δευτέρα ακινητοποιούνται Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ λόγω νέας απεργίας των εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από αύριο (05/11), ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους κατά τη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Λόγω της απεργίας προβλέπεται να ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια τη Δευτέρα 5/11/2012 και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και του Προαστιακού δηλαδή Τρίτη 6/11/2012 και Τετάρτη 7/11/2012. Αναλυτικά τα δρομολόγια που θα ματαιωθούν, θα γίνουν γνωστά με νεότερη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την προσεχή Τρίτη (6 Νοεμβρίου) και στάση εργασίας την Τετάρτη (7 Νοεμβρίου), από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Χειρόφρενο βάζουν από τη Δευτέρα και τα ταξί σε όλη την Ελλάδα, αφού η ομοσπονδία των αυτοκινητιστών κήρυξε απεργία, τασσόμενη κατά της ψήφισης των νέων μέτρων. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με 3ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 13.00 τοπική ώρα την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

Παράλληλα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ, αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη γενική απεργία.

«Παραλύει» και ο χώρος της υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει τριήμερη απεργία, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, προτείνοντας μάλιστα στις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, καθολική πολιτική απεργία διαρκείας για όλες τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι ιδιώτες ιατροί, αλλά και οι οδοντίατροι με 48ωρη κινητοποίηση την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τα συλλαλητήρια των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Επιπλέον, στις κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζομένους στις εμπορευματικές και επιβατικές οδικές μεταφορές και Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), η οποία συμμετέχει στην 48ωρη απεργία. Ακόμη, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) καλεί τα μέλη της σε 48ωρη απεργία, δηλώνοντας την αντίθεσή της «στην ψήφιση των νέων βάρβαρων αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων» και στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.

Η στάση της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕ

Στις κινητοποιήσεις αυτές θα συμμετέχουν και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι, κλείνοντας για μια ημέρα (την Τρίτη) τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα. Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ θα προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

- Συγκέντρωση της ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), και ώρα 12:00, καθώς και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 17:00, επίσης στο Σύνταγμα, όπου και στις δύο συγκεντρώσεις καλούνται να δηλώσουν «παρών» οι Εμπορικοί Σύλλογοι τής Αττικής.

Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα συμμετέχει στις αγωνιστικές δράσεις, που αποφάσισε η ΓΣΕΕ και πιο συγκεκριμένα στα εξής:

 Στη 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και Τετάρτη, 6 και 7 Νοέμβρη 2012.

- Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11, στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως.

- Στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.

Επίσης, επαναλαμβάνουν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που είχαν αναστείλει και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου, με το οποίο περικόπτονται οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την επανάληψη των κινητοποιήσεων το τριήμερο από 5 έως 7 Νοεμβρίου.

 

real.gr