Ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από δέκα μέλη και στην οποία μια γυναίκα, η Φοουσίγιο Γιούσουφ Χατζί Αντάν, διορίζεται για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών.

"Έπειτα από μακρές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, διόρισα το υπουργικό συμβούλιό μου, που αποτελείται από δέκα μέλη, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα υπουργός Εξωτερικών για πρώτη φορά στην ιστορία της Σομαλίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών ανήκει στη σομαλική διασπορά. Με καταγωγή από το Σομάλιλαντ, μία περιοχή του βορρά που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη, έζησε για πολλά χρόνια στη Βρετανία.

"Ο διορισμός μου ως υπουργού Εξωτερικών είναι ιστορικός για τη Σομαλία ως χώρα και ιδιαίτερα για τις σομαλές γυναίκες", δήλωσε σήμερα, κάνοντας λόγο για μία "νέα σελίδα" στην πολιτική.

Η Σομαλία, που δεν έχει κεντρική κυβέρνηση και έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991, απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ένα νέο Κοινοβούλιο και ένα νέο εκλεγμένο πρόεδρο για πρώτη φορά στο Μογκαντίσου -- στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θεωρείται πως θα οδηγήσει στο τέλος στην εγκαθίδρυση μόνιμων θεσμών στη Σομαλία.

Ο πρόεδρος διόρισε τον πρωθυπουργό του στις αρχές Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το σομαλικό Κοινοβούλιο

 

protothema.gr