Η συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, θα συζητηθεί σε συνάντηση των αρμοδίων υπουργών από τις τρεις χώρες, την Πέμπτη στη Λευκωσία, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλής Συλικώτης.

Το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα συνδέει τις τρεις χώρες και θα ενωθεί με το πανευρωπαϊκό δίκτυο.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ο Κύπριος υπουργός προτείνει για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη την υγροποίηση του στην Κύπρο, αντί για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού.

Tην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε άλλωστε συνάντηση στο Τελ Αβίβ των ενεργειακών ρυθμιστών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι μορφές που μπορεί να λάβει η τριμερής συνεργασία προς όφελος των τριών κρατών.

Από την κατ΄αρχήν προσέγγιση στο θέμα που επεξεργάζεται η Ισραηλινή πλευρά, προκύπτει ότι το 1 τρισεκατομμύριο κυβικά φυσικού αερίου που περιέχουν τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα \”Λεβιάθαν\”, \”Ταλίντ\” και \”οικόπεδο 12\” της Κύπρου, περίπου το μισό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών του Ισραήλ (κυρίως ηλεκτροπαραγωγή).

Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η χώρα αυτή εξαρτιόνταν σχεδόν αποκλειστικά από την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Ωστόσο μετά τις συχνές επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγωγοί με τους οποίους τροφοδοτείται, σε συνδυασμό με τα εντεινόμενα προβλήματα στην παραγωγή αερίου στην Αίγυπτο, λόγω της πολιτικής αστάθειας, ωθούν σε σχεδιασμούς για πλήρη απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο και κάλυψη των αναγκών από τα θαλάσσια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί, ή πρόκειται να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Για την υπόλοιπη ποσότητα του, μέχρι στιγμής, διαθέσιμου φυσικού αερίου, η Ισραηλινή πλευρά δείχνει ότι προκρίνει τη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια και την πώλησή του σε καταναλωτές άλλων χωρών, μέσω διασυνδέσεων.

Αναφορικά με το θέμα του μεγάλου κόστους του καλωδίου και της επιβάρυνσης που θα προκαλέσει στη μεταφερόμενη ηλεκτρική ενέργεια, τα αρμόδια επιτελεία του Ισραήλ επεξεργάζονται σχέδια για χρηματοδότησή μέσω project bonds που θα εκδώσει το Κράτος του Ισραήλ, η πιστοληπτική ικανότητα του οποίου κινείται στα επίπεδα του Α+ και βρίσκεται 8 κλίμακες υψηλότερα από ότι η αντίστοιχη της Ελλάδας.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook