Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στα νέα επώδυνα μέτρα, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται την Τετάρτη, ημέρα της ψήφισης του πακέτου.

Ολόκληρος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα παραλύσει, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη και οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Στο χορό των κινητοποιήσεων συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24ωρη απεργία, με αιχμή την τροπολογία για ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τρίτη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και για την Τετάρτη από τις 16.00 έως τις 19.00.

Όσον αφορά τώρα την απεργιακή ατζέντα, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Για δεύτερη ημέρα θα συνεχισθεί η μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ δεν θα κινηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς απεργούν στα πλαίσια της 48ωρης κινητοποίησης που ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίζεται σήμερα.

Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα τα ταξί, αφού οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν από τη Δευτέρα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Ακόμη, από τις 10:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. 


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) σήμερα όσο και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας
Στον κλάδο της Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει τριήμερη απεργία από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη, προτείνοντας μάλιστα στις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απεργία διαρκείας για όλες τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή των μέτρων και του προϋπολογισμού. 
 


Επίσης, κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. 
 


Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην 48ωρη γενική απεργία έχουν αποφασίσει οι τραπεζοϋπάλληλοι ΟΤΟΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. 
 


Πενθήμερη αποχή μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισε και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Στην 48ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους «χωρίς δικαιολογίες χωρίς μεμψιμοιρίες να βγουν στους δρόμους και να εμποδίσουν την ψήφιση των μέτρων». 
 


Η ΓΕΝΟΠ καλεί επίσης σε συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας και παράλληλα καλεί τη ΓΣΕΕ «να κλιμακώσει τον αγώνα και να δώσει προοπτική».

Κινητοποιήσεις και από ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ
Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την αντίδραση του εμπορικού κόσμου ενόψει της επικείμενης ψήφισης των νέων φορολογικών και άλλων μέτρων, με τις παρακάτω ενέργειες:

– Συγκέντρωση της ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ σήμερα Τρίτη στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), και ώρα 12.00, καθώς και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 17.00, επίσης στο Σύνταγμα, όπου και στις δύο συγκεντρώσεις καλούνται να δώσουν το «παρόν» οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αττικής.

– Κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας του ελληνικού εμπορίου σήμερα Τρίτη από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ στον υφυπουργό Ανάπτυξης για θέματα Εμπορίου Αθανάσιο Σκορδά.

– Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει στα μέλη της τη μη λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

– Συσκότιση των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης και Τετάρτης και τοποθέτηση στις προθήκες των καταστημάτων της αφίσας: «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Ελληνικού Εμπορίου».

Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις 
 

Για σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. 
 


Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται και την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση τα νέα μέτρα. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook