Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Δήμο Φαιστού με επίκεντρο την Πόμπια. Αφορμή στάθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου του χωριού Αι Γιώργη του Μεθυστή που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου δηλαδή τις ημέρες εκείνες που οι παραγωγοί ανοίγουν τα βαρέλια με το πρώτο κρασί της σοδειάς τους. Εξού και το όνομα «Μεθυστής» προς τιμήν του Αγίου.

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας με την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης» , παρουσίασε την παραμονή της εορτής, στο χώρο του παλιού σινεμά τη θεατρική παράσταση «της Κακομοίρας» ξυπνώντας μνήμες σε αρκετό κόσμο, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους, που κατέκλισε την αίθουσα καθώς ο συγκεκριμένος χώρος ήταν κλειστός για αρκετές δεκαετίες και άνοιξε τις πόρτες του ύστερα από χρόνια με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπιας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας η παράσταση πραγματοποιήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς αντί για εισιτήριο οι θεατές θα έφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Η κίνηση αυτή απέσπασε θετικά σχόλια και οι θεατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προσφέροντας τρόφιμα τα οποία και συγκεντρώθηκαν πριν την έναρξη της παράστασης.

Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, στις 3 του Νοέμβρη ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκκλησία του χωριού μεταξύ αυτών και η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη που μαζί με τους κατοίκους λιτάνευαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωρίου συνοδεία Γεωργαλίδικων αλόγων.

Το έθιμο εκείνης της ημέρας επιτάσσει και το ψήσιμο του παραδοσιακού σφουγγάτου (ομελέτα με αυγά και πατάτες) ένα έθιμο πολύ παλιό που κρατήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων και το συνεχίζουν οι κάτοικοι μέχρι σήμερα, προσφέροντας δωρεάν ομελέτα σε όποιον βρεθεί εκείνη την ημέρα στη Πόμπια.

Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στη συνέχεια διεξήχθη ο διαγωνισμός κρασιού με τους κατοίκους να βραβεύουν το καλύτερο κρασί μεταξύ των τοπικών παραγωγών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ιππικούς αγώνες με τη συμμετοχή Γεωργαλίδικων αλόγων από την περιοχή της Μεσαράς που πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα σε όσους το παρακολούθησαν από κοντά.

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου ευχαρίστησαν τον κόσμο που συμμετείχε και φέτος στις εκδηλώσεις και ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου. Από τη μεριά της η Δήμαρχος Φαιστού συνεχάρη όλους εκείνους που συμμετείχαν και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων τονίζοντας πως η επιτυχία είναι συλλογική και πως τέτοιες ενέργειες που προβάλλουν τον πολιτισμό και τα ήθη -έθιμα της περιοχής έχουν τη στήριξη όλων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook