Με την συνέχιση της εξέτασης μαρτύρων ,το πρωι της Δευτέρας 17/1, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης στα Χανιά, για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 50χρονου Ηρακλειώτη επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη τον Μάιο του 2009. Κατηγορούμενοι είναι ένας 34χρονος Ηρακλειώτης και δύο ξαδέλφια από τη Συρία, 28 και 26 ετών.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Νοέμβριο αλλά κανείς δικηγόρος δεν δέχθηκε να αναλάβει την υτπεράσπιση των κατηγορούμενων και τότε το δικαστήριο είχε διορίσει τρείς δικηγόρους οι οποίοι ζήτησαν αναβολή για να μελετήσουν την δικογραφία. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής η δίκη ξεκίνησε αλλά οι δύο διορισμένοι δικηγόροι των Σύριων δήλωσαν κώλυμα. Έτσι το δικαστήριο διόρισε δύο άλλους στους οποίους δόθηκε προθεσμία μόλις δύο ωρών καθώς η πρόεδρος ήταν αποφασισμένη να μην δοθεί άλλη αναβολή. Να σημειωθεί πως στις 24 Μαρτίου λήγει η προθεσμία της προφυλάκισης και όποια αναβολή δημιουργούσε προυποθέσεις να αφεθούν ελεύθεροι και οι τρείς κατηγορούμενοι.

Έτσι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 14/1 με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας και κυρίως της συζύγου και των παιδιών του άτυχου Κυπριωτάκη οι οποίοι περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τις δραματικές στιγμές που έζησαν από το απόγευμα της 18ης Μαίου 2009 μέχρι το πρωί της 20ης Μαίου που το δράμα έγινε τραγωδία όταν βρέθηκε ο άνθρωπός τους δολοφονημένος και καμένος μέσα στο αυτοκίνητό του.

Να σημειωθεί πως οι τρείς που κάθονται στο εδώλιο, κατηγορούνται για πέντε κακουργήματα και σύμφωνα με την δικογραφία από κοινού σχεδίασαν και υλοποίησαν την απαγωγή και την εκτέλεση του 50χρονου. Αναλυτικά οι κατηγορίες είναι :
• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη των κακουργημάτων της αρπαγής με σκοπό την είσπραξη λύτρων και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
• Αρπαγή με σκοπό την είσπραξη λύτρων.
• Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία.
• Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο.
• Περιύβριση νεκρού κατά συναυτουργία.

Και οι τρείς αποδέχονται την συμμετοχή τους στην απαγωγή όμως αρνούνται την δολοφονία επιρρίπτοντας την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
Όμως στις πρώτες καταθέσεις τόσο των συγγενών του θύματος όσο και ενός αστυνομικού που αναφέρθηκε στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και στην εξέταση των κλήσεων από τα κινητά τους τηλεφωνα εκφράστηκε η εκτίμηση πως και οι τρείς συνεργάστηκαν και στην απαγωγή αλλά και στην δολοφονία του επιχειρηματία.