Απάντηση αναφορικά με περιστατικό ξυλοδαρμού που υπέστη 29χρονος Νεοζηλανδός και για τον οποίο καταγγέλλονται από τον παθόντα αστυνομικές αρχές των Χανίων εξέδωσε και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η απάντηση από το εν λόγω υπουργείο δόθηκε μετά και την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ (δείτε εδώ) στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως " καμία Αστυνομική Υπηρεσία της Κρήτης δεν έχει επιληφθεί περιστατικού ή συμβάντος που να σχετίζεται με τον καταγγέλλοντα."

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Απάντηση σε δημοσίευμα

 Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «TheNewZealandHerald» (αναδημοσιεύεται σε ξένα και εγχώρια ηλεκτρονικά μέσα) αφενός και σχετικής από 06-11-2012 ανακοίνωσης του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. αφετέρου, που αφορά καταγγελία 29χρονου αλλοδαπού υπηκόου Νέας Ζηλανδίας, για αξιόποινες πράξεις σε βάρος του από αστυνομικούς στα Χανιά της Κρήτης, ανακοινώνεται ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν τα ακόλουθα:

Πρώτες πρωινές ώρες (02:10) της 21-10-2012, η Λιμενική Αρχή Χανίων ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη καταστήματος που βρίσκεται στον ενετικό λιμένα Χανίων, για περιστατικό παρενόχλησης θαμώνων από αλλοδαπό υπήκοο Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, τα οποία παρέλαβαν τον ανωτέρω και τον οδήγησαν στο λιμενικό κατάστημα. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για ταυτοποίηση στοιχείων, ο ανωτέρω αρνήθηκε την επίδειξη σχετικών εγγράφων, γνωρίζοντας μόνο ότι είναι υπήκοος Νέας Ζηλανδίας. Κατά τη διενέργεια σωματικής έρευνας που υπεβλήθη βρέθηκαν ένα πορτοφόλι με 130 ευρώ, διαφημιστικές κάρτες καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Επειδή από την ανωτέρω έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για τη ταυτότητα του και καθόσον δήλωνε υπήκοος Νέας Ζηλανδίας, η Λιμενική Αρχή Χανίων επικοινώνησε άμεσα με το Πρόξενο Νέας Ζηλανδίας τον οποίο ενημέρωσε για το συμβάν και στη συνέχεια ακολούθησε κατ΄ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προαναφερόμενου αλλοδαπού και του πρόξενου,  προκειμένου πειστεί αυτός να γνωρίσει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση διαμονής του στα στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων. Ο εν λόγω αλλοδαπός δεν επείσθη και ούτε επίσης αναγνώρισε  ως πρόξενο της χώρας του στην Ελλάδα τον κ. Κουτσιλίνη.

Εν συνεχεία προσήλθαν στο Κ. Λ/Χ Χανίων ο συνιδιοκτήτης και ένας σερβιτόρος του καταστήματος όπου έλαβε χώρα το συμβάν και κατέθεσαν ενόρκως για αυτό και παράλληλα συντάχθηκε έκθεση προστατευτικής φύλαξης. Ο συνιδιοκτήτης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του αλλοδαπού. Ενημερώθηκε εκ νέου ο πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας για τα αναφερόμενα και δήλωσε ότι αν ήταν δυνατόν και εφόσον δεν υπήρχε έγκληση κατά του αλλοδαπού να αφεθεί ελεύθερος μόλις συνερχόταν από την επήρεια του αλκοόλ.

Πράγματι περί ώρα 04:20  και αφού είχε παρέλθει η επήρεια του αλκοόλ απεχώρησε από τη Λιμενική Αρχή αφού του παραδόθηκαν όλα τα προσωπικά του είδη  και τα χρήματα."