Άνοιξαν οι κάλπες στις 44 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τουλάχιστον 120 εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του απερχόμενου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ.

Οι κάλπες άνοιξαν πρώτα στις ανατολικές πολιτείες και ο νικητής θα μπορούσε να είναι γνωστός μέχρι τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, λόγω της μικρής διαφοράς που αναμένεται να έχουν οι δυο υποψήφιοι, το αποτέλεσμα δεν αναμένεται νωρίτερα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πρώτες κάλπες κλείνουν στην πολιτεία του Κεντάκι και την Ιντιάνα στις 01.00 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ οι τελευταίες κάλπες κλείνουν στην Αλάσκα στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης σε κάθες πολιτεία ανακοινώνονται και τα exit polls.

Κλειδί για το Λευκό Οίκο τα «swing states»

Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις 7 κρίσιμες πολιτείες -Οχάιο, Φλώριντα, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Αϊοβα, Γουισκόνσιν και Νιου Χαμσαιρ- στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι της κάθε πολιτείας ψηφίζουν τους Μεγάλους Εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά του, ανάλογα με τους ψήφους που αντιστοιχούν στην κάθε πολιτεία, μοιράζουν τις ψήφους ανάλογα.

Ο πρώτος υποψήφιος που φτάνει τις 270 ψήφους κερδίζει και την προεδρία.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook