Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα συγκληθεί τελικά την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, και όχι την Πέμπτη στις 8 Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συγκαλείται έπειτα από αίτημα Αρεοπαγιτών, το οποίο έγινε δεκτό από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου.

Παράλληλα, κατά μια μέρα μετά, δηλαδή για μεθαύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου μετατέθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη, συγκέντρωση- διαμαρτυρία των δικαστών και εισαγγελέων στην είσοδο του Πρωτοδικείου (πρώην Σχολής Ευελπίδων) στις 11 μ.μ., καθώς κατά την ημέρα συζήτησης των μέτρων (7.11.2012), τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων θα παρασταθούν στη συνεδρίαση της Βουλής.

Οι δικαστικοί λειτουργοί διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές των αποδοχών τους που προβλέπει το νομοσχέδιο «μαμούθ» το οποίο κατατέθηκε χθες (Τρίτη) στην Βουλή.

Οι συνολικές περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελέων -δηλαδή αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαζί με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο- φτάνουν στο 38%.

Αναλυτικότερα, με το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπεται νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές με το οποίο καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.

Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, επέρχονται μειώσεις της τάξης των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος μισθός να περιοριστεί στα 5.489 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook