Μετά από 11 ώρες συνεδρίασης με έντονες αντιπαραθέσεις και σκληρή κόντρα με την αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το πακέτο νέων μέτρων που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

«Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που έχει δεσμευτεί για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ψήφιση των μέτρων είναι μονόδρομος. Διανύσαμε τα 2/3 των προσπαθειών μας. Βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ιστορική η ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε» τόνισε κατά την εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο η επίκληση του κινδύνου της χρεοκοπίας δεν πτόησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί μέτρα που δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν ούτε καν οι κατοχικές κυβερνήσεις.

Τελικά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πήρε το δρόμο προς την Ολομέλεια.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο (Τετάρτη) στις 10:00 πμ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του, εκτός φυσικά απροόπτου δεδομένων των τριγμών στα κόμματα που στηρίζουν την κυβερνηση, της σκληρής στάσης της Αντιπολίτευσης και της πίεσης που θα ασκούν έξω από τη Βουλή οι διαδηλωτές.

Δεδομένες θεωρούνται οι 127 θετικές ψήφοι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που δηλώνουν ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες.

Από την Ιπποκράτους υπάρχει η γραμμή στήριξης των μέτρων, ενώ στη Δημοκρατική Αριστερά η κεντρική απόφαση είναι «παρών» στο νομοσχέδιο των μέτρων και «ναι» στον προϋπολογισμό.

Κάθετη είναι η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις για να περιοριστούν οι «διαρροές» στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Δύο με τρεις βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι M.Κασσής και Θ.Παραστατίδης, φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα. Άλλοι, όπως οι Κ.Σκανδαλίδης, Γ.Κουτσούκος, Θεοδώρα Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους.

Εκπλήξεις ωστόσο και διαφοροποίηση από την «κομματική γραμμή» μπορεί να υπάρξουν και από τη ΔΗΜΑΡ: υπέρ μιας θετικής ψήφου θα μπορούσαν να αποφασίσουν τελικά οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου, ενώ οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς μπορεί να επιμείνουν στη θέση τους για διπλό «όχι».

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, αλλά και απαντώντας στην δριμεία επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση για τις νέες βίαιες αλλαγές και ανατροπές που φέρνει το μνημόνιο 3 στην ελληνική αγορά εργασίας είπε:

«Εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα δεν θα υπάρχει δουλειά για κανέναν άρα δεν θα μπορούμε να συζητάμε ούτε καν για τα τυπικά εργασιακά. Όποιος δει ψύχραιμα τα εργασιακά, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να ψηφίσει κάποιος \’παρών\’, δεν δικαιολογούνται οι όποιες ενστάσεις. Τα εργασιακά δεν αποτελούν ουσιαστικό επιχείρημα για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook