«Η πρόκληση τώρα είναι η Ευρώπη ως σύνολο να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι στηρίζει την σταθερότητα του ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος ξεκίνησε στις 6:00 μ.μ (ώρα Ελλάδος), υπό την πίεση που δημιουργεί η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και ενώ πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές, μέλη εργατικών συνδικάτων διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας, κατακλύζοντας τους δρόμους της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, θα επιδιώξουν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στη Σύνοδο και στην ανακοίνωση των κρίσιμων αποφάσεών της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ευρωζώνη και την ενίσχυση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Ωστόσο, η όλη προσπάθεια επισκιάζεται από την κρίση στην Πορτογαλία και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα για προσφυγή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σε προσπάθεια κατευνασμού του κλίματος η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο, «Θα την αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη Πορτογαλία. Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός πρότεινε ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις αρχές Μαρτίου […] Όλοι αυτοί στην Πορτογαλία που έχουν την ευθύνη ή αυτοί που θα έχουν την ευθύνη, θα πρέπει να υποστηρίξουν τους στόχους αυτού του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε: «Ο μοναδικός μου στόχος σήμερα είναι να υπερασπιστώ την Πορτογαλία, να υπερασπιστώ το κοινό νόμισμα και να υπερασπιστώ το ευρωπαϊκό όραμα».

Ενθαρρυντικό είναι πάντως, και ανακουφιστικό για την Ελλάδα, ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα στην Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου και στο τελευταίο Eurogroup. Άλλωστε, προσθέτουν, οι ζυμώσεις για τις αποφάσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται σήμερα να επικυρώσουν μία «συνολική συμφωνία», με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τις φοβίες των αγορών για τα κρατικά χρέη χωρών της ευρωζώνης.

«Κλείδωσαν οι αποφάσεις για Ελλάδα»

Ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει εκκρεμότητα. Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικυρώσει την θετική απόφαση της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα, βάσει της οποίας, επιμηκύνεται η αποπληρωμή των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης στα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται στα 4,2%.

Άλλωστε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, επιβεβαιώνοντας την προθυμία του Βερολίνου «να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής οικονομίας ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη Σύνοδο του Eurogroup όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

«Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία και σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα βελτίωσης των επιτοκίων της Ιρλανδίας, κατά τα ελληνικά πρότυπα.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα προς το παρόν δεν τίθεται υπό συζήτηση, όχι μόνο διότι η Ιρλανδία δεν δέχεται να αυξήσει να τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων, αλλά και επειδή οι Βρυξέλλες αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις Ιρλανδικές τράπεζες, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 31 Μαρτίου.

Πολλοί πιθανολογούν ότι μετά από τα τεστ αντοχής ενδέχεται να αποδειχθεί ότι η Ιρλανδία έχει ανάγκη πρόσθετων χρηματοδοτικών πακέτων.

Μηχανισμοί στήριξης

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συνολική συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, και με τις διαφωνίες να συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τον τρόπο αύξησης της δανειοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού Μηχανισμού, αλλά και της δημιουργίας του κεφαλαίου για τον μόνιμο μηχανισμό οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι η Γερμανία ζήτησε σήμερα εκ νέου βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή του μεριδίου κάθε χώρας για την δημιουργία του κεφαλαίου του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Όπως είπε, δεν είναι σε θέση να παρέχει την πρώτη δόση κεφαλαίων στον ESM (ύψους 10-11 δισ. ευρώ) το 2013, προτείνοντας μάλιστα η συνεισφορά των κρατών μελών σε μετρητά να γίνει σε περισσότερες δόσεις.

Από την πλευρά της η Φιλανδία εμφανίζεται διστακτική να δεσμευθεί στην αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές.

«Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ESM και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνίας για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζει την δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δις. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών, συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνο για το Ευρώ

Στη συνολική συμφωνία περιλαμβάνεται και το επίμαχο «Σύμφωνο για το Ευρώ», με το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύονται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη, μεταρρυθμίζοντας τις οικονομίες τους και συγκρατώντας τους μισθούς.

Με τις επιταγές του Συμφώνου αυτού διαφωνούν κάθετα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με περισσότερους από δέκα χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν σήμερα (Πέμπτη) στις Βρυξέλλες, εναντίον του «Συμφώνου για το Ευρώ» και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εξάλλου, η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει και το πακέτο για τη λεγόμενη Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που σημαίνει αυστηρότερους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, στενή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών από τις Βρυξέλλες και επιβολή κυρώσεων προς τα απείθαρχα κράτη μέλη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook