Το κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ» αναφέρεται στη στάση της Βουλγαρίας που θέτει προϋποθέσεις για την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, παραθέτοντας δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επισημαίνεται η δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Βουλγαρία δεν μπορεί να χορηγήσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στην ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις» μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φίλε. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας καταλογίζει στα Σκόπια τη χρήση αντιβουλγαρικής ρητορικής και την παραποίηση ιστορικών στοιχείων.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Φίλε, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ, υπογράμμισε τις ανησυχίες της Σόφιας αναφορικά με την εθνικιστική πολιτική που ακολουθούν τα Σκόπια αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να εργάζεται προς όφελος των ευρωπαϊκών προοπτικών της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που σχετίζονται με εθνικιστικά αιτήματα. Ο Μλαντένοφ υποσχέθηκε να υποβάλει ένα σχέδιο σχετικά με τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ έως τα τέλη του έτους.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Φίλε διευκρίνισε ότι η απομόνωση και η μακρά αναμονή της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην ΕΕ ενισχύει τον εθνικισμό στη χώρα, ενώ αντίθετα η ένταξη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά.

Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό ραδιόφωνο, ο Στ. Φίλε είπε ότι δεν έμεινε με την εντύπωση από τις συζητήσεις του με τους Βούλγαρους αξιωματούχους ότι η Σόφια μπορεί να αποτελέσει «εμπόδιο» στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ , εξηγώντας ότι η λέξη αυτή δεν αναφέρθηκε ποτέ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες μπορούν να προσεγγίσουν και να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα στο πνεύμα καλής γειτονίας, που βασίζεται στις αξίες της ΕΕ τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι χάρη σε ένα δημιουργικό διάλογο και στην αμοιβαία κατανόηση, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο επίτροπος σε σχετική ανακοίνωση, όπου υπογράμμισε το ρόλο-κλειδί της Βουλγαρίας στη διαδικασία διεύρυνσης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook