Ανάμεσα στους ασθενείς και τέσσερα παιδιά. Τα μανιτάρια είχε μαζέψει και διανείμει παρέα νεαρών. Καθησυχαστικοί οι γιατροί, καθώς τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα με τη χορήγηση αντίδοτου.

Ομαδική δηλητηρίαση από μανιτάρια για παρέα νεαρών, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, ηλικίας 9, 10, 14 και 15 χρόνων, στη Μύκη Ξάνθης. Τουλάχιστον 11 άτομα μεταφέρθηκαν με έντονο κοιλόπονο και εφίδρωση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου χρειάστηκε να τους δοθεί αντίδοτο, ενώ δύο από τους ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η υγεία τους.

Μια παρέα νεαρών μάζεψε μανιτάρια και όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες των ασθενών, επειδή η ποσότητα ήταν μεγάλη, τη μοίρασε σε συγγενείς και φίλους στο χωριό. Ολα αυτά το Σάββατο το βράδυ, αλλά τα μανιτάρια καταναλώθηκαν την Κυριακή και από το βράδυ της ίδιας μέρας εμφανίστηκαν τα προβλήματα.

Από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να φτάνουν στο Νοσοκομείο Ξάνθης ασθενείς με κοιλόπονο, εφίδρωση, πυρετό, κατάπτωση και γενική αδιαθεσία και αμέσως σήμανε συναγερμός.

«Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και τη χορήγηση αντίδοτου, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε κλινικές για νοσηλεία. Οι γιατροί ήταν από την αρχή καθησυχαστικοί, καθώς η κατάστασή τους δεν ήταν κρίσιμη», είπε στο «Εθνος», ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Μπαμπαλίδης.

Κάποιοι από τους ανήλικους ισχυρίστηκαν ότι τα μανιτάρια είχαν πολύ περίεργη γεύση και έντονη πικράδα, που δεν τους άρεσε και έτσι δοκίμασαν λίγο και δεν έφαγαν κανονικά. Το ίδιο φαίνεται πως ίσχυσε και για τους υπόλοιπους, που πιθανόν δοκίμασαν, αλλά δεν ήταν εύγευστα και τα άφησαν στην άκρη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ξάνθη καταγράφεται δηλητηρίαση από μανιτάρια. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και κυρίως μετά από μέρες με βροχόπτωση, πολλοί κάτοικοι στα ορεινά της Θράκης βγαίνουν για να μαζέψουν άγρια μανιτάρια, ενώ δεύτερη περιοχή σε κρούσματα είναι ο θεσσαλικός κάμπος και κυρίως τα Τρίκαλα.

Στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται πάνω από 200 περιστατικά και 1-2 από αυτά καταλήγουν, ειδικά αν αφορούν ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Συνήθως οι δηλητηριάσεις δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά αφορούν ολόκληρες οικογένειες και το είδος που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στην Ελλάδα είναι το Amanita Phalloides, το οποίο έχει λευκά… κρόσσια κάτω από το καπέλο του ή έναν βολβό στη βάση του βλαστού, τον γνωστό βλαστό του θανάτου.

Επικίνδυνα επίσης είναι τα μανιτάρια που έχουν κόκκινο καπέλο ή καφέ με λευκά στίγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5.000 είδη άγριων μανιταριών, από αυτά τα 2.000 και στην Ελλάδα. Τα 100 από τα είδη προκαλούν δηλητηριάσεις στον άνθρωπο, 10 από αυτά μπορούν είναι εξαιρετικά τοξικά και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook