Η Ευρώπη δηλώνει σήμερα έτοιμη να βοηθήσει υπό όρους την Πορτογαλία, με ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 75 δισ. ευρώ, την επομένη της παραίτησης του πρωθυπουργού, η οποία φέρνει τη χώρα αυτή πιο κοντά στην υπαγωγή της σε δανεισμό από ΕΕ/ΔΝΤ που θεωρείται απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκτιμά από την πλευρά του ότι εάν η Λισσαβώνα απευθύνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι «κατάλληλο». Πέρυσι, η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 85 δισ. ευρώ.

\"\"Καμία απόφαση για την έναρξη ενός προγράμματος βοήθειας στην Πορτογαλία δεν αναμένεται εκ των προτέρων στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Αλλά στα παρασκήνια τουλάχιστον το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει διότι οι αναταράξεις στην Πορτογαλία για άλλη μια φορά προκαλούν σεισμό στη ζώνη του ευρώ, η οποία παλεύει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατά μιας κρίσης δυσπιστίας. Πολλές πρωτεύουσες θέλουν να καθησυχάσουν γρήγορα τις αγορές για να αποφευχθεί η μετάδοση (της κρίσης).

Η απερχόμενη πορτογαλική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της εναντίον του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της, Πέδρο Σίλβα Περέιρα.

Ένας τρόπος για να αποκλειστεί εκ των πραγμάτων ένα αίτημα για άμεση βοήθεια, μετά την παραίτηση την Τετάρτη το βράδυ του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Ο τελευταίος αποχώρησε, λαμβάνοντας υπόψη την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νέου προγράμματος λιτότητας, που είχε ως στόχο να αποφευχθεί για τη χώρα ένα σχέδιο διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Πορτογαλία: «Θα αγωνιστούμε για να μην προσφύγουμε»

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχομένου μιας προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Η Πορτογαλία να συνεχίσει τις προσπάθειες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε χθες από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

«Η Πορτογαλία παρουσίασε ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα για τις χρονιές 2011, 2012 και 2013. Ήταν το κατάλληλο. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη που χθες δεν το ενέκρινε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου» της Πορτογαλίας, δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

\"\"Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο κτήριο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Περίπου 30 διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων για να φτάσουν στον χώρο της Συνόδου.

Η αστυνομία απέκρουσε τους διαδηλωτές με κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού, που διαμαρτύρονταν για τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές οι διαδηλωτές ήταν 20.000, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα, σφυρίζοντας και κλείνοντας δρόμους στο κέντρο των Βρυξελλών στο κομμάτι της πόλης όπου βρίσκονται τα κτίρια της ΕΕ, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν και περίπου δέκα αστυνομικοί. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην ΕΕ είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.

 «Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook