Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις  στο μέτωπο της ραδιενέργειας στην Ιαπωνία καθώς σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, επιστήμονες εντόπισαν την Πέμπτη \”μετρήσιμες\” συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου-131 και καισίου-137 σε δείγματα θαλασσινού νερού που ελήφθησαν 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) από τις ακτές.

 Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν στην εδρεύουσα στη Βιέννη Υπηρεσία στοιχεία για τα δείγματα που συλλέχθηκαν στις 22-23 Μαρτίου, μετά την ανίχνευση ιωδίου και καισίου στο νερό κοντά στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Φουκουσίμα Νταίτσι.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανακοίνωσε ότι ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορά υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο βρέθηκε σε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο.

Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην πυρηνική μονάδα που υπέστη σοβαρές ζημιές στις 11 Μαρτίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χιλιόμετρα, νότια της μονάδας.

\"\"Πάντως, επίπεδα ιωδίου πάνω από τους κανόνες ασφαλείας, για βρέφη, ανιχνεύθηκαν στο σύστημα καθαρισμού του πόσιμου ύδατος στην πόλη Καβαγκούτσι της επαρχίας Σαϊτάμα, που γειτονεύει με το Τόκιο. Στο Καβαγκούτσι μετρήθηκαν 120 μπεκερέλ, ραδιενεργού ιωδίου, λίγο υψηλότερα από τα συνιστώμενα ανώτατα όρια. Την προηγούμενη ημέρα το Τόκιο είχε ανακοινώσει μετρήσεις της τάξης των 210 μπεκερέλ, σε εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου ύδατος και είχε εκδώσει σύσταση για μη χορήγηση νερού από τη βρύση σε ανήλικους και βρέφη.

Η παρουσία αυξημένων ποσοστών ραδιενεργού ιωδίου στον οργανισμό βρεφών και ανηλίκων, ενοχοποιείται για πιθανές βλάβες αλλά και πρόκληση κακοήθειας, στο θυρεοειδή αδένα. Σήμερα πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό της βρύσης στο Τόκιο έπεσαν κάτω από το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο. Συγκεκριμένα το επίπεδο ραδιενέργειας, σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα) μετρήθηκε στα 79 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο έχει οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Οι συνεχείς μετρήσεις πάντως δεν είναι αρκετές για να ηρεμήσουν τους πολίτες, που έχουν πανικοβληθεί με τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Όσον αφορά τις εργασίες στη Φουκουσίμα, από σήμερα το πρωί επαναλαμβάνονται στον αντιδραστήρα 3, μετά από διακοπή μίας ημέρας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, είχαν αναστείλει τις εργασίες, όταν άρχισε να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός από τον αντιδραστήρα 3, το απόγευμα της Τετάρτης.

\"\"Τραγικός ο απολογισμός


Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ιαπωνική αστυνομία, ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν προκαλέσει συνολικά περισσότερους από 27.000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Η αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι νεκροί είναι 9.811 και οι αγνοούμενοι περισσότεροι από 17.541. Άλλα  2.779 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι 23,6 μέτρων σε περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία από το 1923, όταν ένας σεισμός είχε προκαλέσει περισσότερους από 142.000 νεκρούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook